Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jelentősen javított az EBRD a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén

Jelentősen javított az EBRD a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén Gazdaság

Felfele módosította szerdán közzétett jelentésében a román gazdaság 2022-es és 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A nemzetközi pénzintézet prognózisa szerint a román gazdaság idén 5,4 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal bővül. Az EBRD májusban még 2,9 százalékos román GDP-gyarapodásra számított 2022-ben és 1,1 százalékos GDP-zsugorodásra 2023-ban.

Az EBRD szerint 2022 első félévében mindhárom délkelet-európai uniós tagállam (Románia, Bulgária és Görögország) gazdasága számottevően növekedett, de az év második felében már jelentős lassulás jelei mutatkoznak. Két számjegyűre nőtt az infláció, ami arra késztette a régió kormányait, hogy enyhítsék a drágulásoknak a cégekre és a háztartásokra gyakorolt hatását, de az energiaellátás következő hónapokra várható bizonytalansága csökkentette a befektetők bizalmát. A GDP növekedési üteme 2022-ben is erőteljes marad, különösen Görögország és Románia esetében, de 2023-ban várhatóan mindhárom délkelet-európai országban jelentősen lassulni fog – olvasható a jelentésben.

Az EBRD szakértői meglepőnek tartják, hogy a román gazdaság a tavalyi 5,9 százalékos növekedés után az idei első félévben is 5,8 százalékkal bővült. Ezt azzal magyarázzák, hogy a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása fellendítette a magánfogyasztást, különösen a szolgáltatások területén.

A nemzetközi pénzintézet szerint a román GDP idén 5,4 százalékkal nő. Jövőre azonban a háztartások jövedelmének csökkenése, a beruházások rovására történő energiaár-kompenzálás, valamint a gyenge külső kereslet a gazdaság szerény, 1,9 százalékos növekedebrdéséhez vezet. A növekedés ugyanakkor ennél kisebb is lehet, ha az euróövezetben a vártnál súlyosabb recesszió következik be – állapítja meg az EBRD jelentése. 

(forrás: Agerpres, fotó: pixabay.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük