Felhívás!

Szombaton szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról

Szombaton szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról Románia

Szombaton 11 órától kezdődik a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita és szavazás – dőlt el szerdán a szenátus és képviselőház együttes házbizottsági ülésén.

Az ellenzék tiltakozásképpen kivonult a megbeszélésről. Az ellenzék azzal a szándékkal hagyta el a termet, hogy kvórumhiány miatt a testület képtelenné váljon a döntés meghozatalára. A kvórum azonban teljesült, miután a két ház együttes házbizottságának ülésére megérkezett Dragoş Zisopol, aki a nemzeti kisebbségek frakciójának tagja.

Az ellenzék szerint a PSD valójában már elvesztette parlamenti többségét és legitimitását, így a szokatlan, hétvégi időzítéssel próbája elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbuktatásához elegendő szavazat.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt szerdán 15 órakor olvassák fel – közölte Florin Iordache alsóházi alelnök.

Iordache azt is elmondta: amennyiben szombaton nem lesz meg a kvórum, egy újabb együttes házbizottsági ülést hívnak össze, amely újabb időpontot tűz ki. “Én arra hivatkoztam, hogy azok 237-en, akik aláírták, feltételezhetően el is olvasták, amit aláírtak. Tehát szombaton is, pénteken is, csütörtökön is ki tudják fejezni álláspontjukat. Tehát mi különbség van a pénteki, a szombati vagy a vasárnapi voksolás között? Volt már példa bizalmatlansági indítványra, amelyet vasárnap olvastak fel. Tudomásom szerint ha sürgős leváltani ezt a kormányt, akkor szombaton is, vagy akár vasárnap is jöhetünk” – mondta Iordache.

Az alsóház alelnöke kifejtette, a szabályzat értelmében az indítvány felolvasásától számítva legalább három napnak kell eltelnie a szavazásig, “és a szombati nap pontosan a harmadik lesz”. Ugyanakkor fenntartotta a kormánypárt azon álláspontját, hogy a beadvány nem bír meggyőző erővel, így nem is fog célba érni.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt kedden nyújtotta be az ellenzék a parlamenthez. A dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek soraiból, továbbá négy volt vagy jelenlegi szociáldemokrata párti politikus.

Az indítványban az ellenzék azt veti a Dăncilă-kormány szemére, hogy “felélte” a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük.

A bizalmatlansági indítvány a PSD-kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, azért a törvényért, amely – a börtönökben uralkodó áldatlan állapotokra hivatkozva – csaknem húszezer köztörvényes elítélt idő előtti szabadulását tette lehetővé.

Ellenzéki pártok: a PSD trükkökkel próbálja meg tisztségben tartani a kormányt

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs már többsége a parlamentben, elvesztette legitimitását, így a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás hétvégi időpontra való időzítésével próbálja még tisztségben tartani a Viorica Dăncilă vezette kabinetet – szögezték le az ellenzéki pártok képviselői, miután a parlament két házának házbizottsága összevont ülésén úgy döntött, szombaton tartják meg a bizalmatlansági indítvány vitáját, illetve az erről szóló szavazásra is ugyanaznap kerül sor.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint ha a kormánypártnak még meglenne a többsége a parlamentben, nem lenne kénytelen ilyen “trükkökhöz” folyamodni, nem próbálna folyamatosan akadályt gördíteni a bizalmatlansági indítvány útjába. “Minden egyes nap, amelyet még kormányon töltenek, biztosítja számukra az állami erőforrások szelepéhez való csatlakozást, hogy aztán saját és klientúrájuk érdekében használják fel azokat. Számukra ez a tét” – mondta Turcan a két ház házbizottságának együttes ülését követően. A PNL frakcióvezetője hozzátette, az ellenzék be fogja bizonyítani, “ami írásban már megvan”, vagyis hogy nem létezik már a parlamenti többség, amely a Dăncilă-kabinetet támogatná.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi csoportját vezető Stelian Ion rámutatott, függetlenül attól, hogy milyen napra, milyen időpontra időzítik a bizalmatlansági indítványról való szavazást, az USR törvényhozói jelen lesznek a parlamentben. “Beszéltem a kollégákkal, mozgósítottunk mindenkit: akár szombatra, akár vasárnapra, akár éjszakára, akár hajnali 3 órára időzítik, az USR-s képviselők és szenátorok ott lesznek a parlamentben. Az ellenzéki alakulatok közösen döntenek majd a követendő stratégiáról, hogy a bizalmatlansági indítvány végül átmenjen a parlamenten, mert ez a fő cél. Ők azt hiszik, nagyot léptek azzal, hogy szombatra időzítették a szavazást. Meglátják majd, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni, meg fogjuk találni az ehhez szükséges eljárásbeli eszközöket” – fogalmazott.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőházi frakcióvezetője, Marius Paşcan az összevont házbizottsági ülést követően kiemelte, a forradalom óta eltelt három évtizedben nem volt még példa arra, hogy egy bizalmatlansági indítványról hétvégén szavazzanak. A PMP-s törvényhozó szerint a PSD semmit nem tanult “az utóbbi időben a román néptől kapott pofonokból, és továbbra is kínos eszközökhöz nyúl”.

A Pro Románia Párt elnöke, Victor Ponta a téma kapcsán azt mondta, az, amit a két ház összevont házbizottsága szerdán megszavazott, “törvény- és szabályellenes”, neki meggyőződése, hogy a parlament hétfőn vitatja meg a bizalmatlansági indítványt, és ugyancsak hétfőn fognak szavazni róla.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője, Varujan Pambuccian úgy nyilatkozott, a csoporthoz tartozó törvényhozók fele megszavazza majd a bizalmatlansági indítványt, a másik fele a kormányt támogatja. Azok, akik megszavazzák a kezdeményezést, szombaton ott lesznek a parlamentben – tette hozzá.

Dăncilă: a jóhiszemű törvényhozók legyenek jelen szombaton a parlamentben

A jóhiszemű parlamenti képviselők legyenek jelen szombaton a parlamentben, hogy vessenek véget az elmúlt időszakra jellemző bizonytalanságnak – jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő szerdán, hozzátéve, az ellenzék hozzáállása a bizalmatlansági indítvány ügyében “sértő” a románok számára.

“A mai nap (szerda – szerk. megj.) folyamán a román parlamentben felolvassák az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét, a két házbizottság együttes ülésén hozott döntés értelmében pedig annak parlamenti vitájára és a szavazásra szombaton kerül sor. Észrevettem, hogy az ellenzék húzódozik attól, hogy hétvégén dolgozzon. Más szóval, az ellenzék mindenáron kormányra akar kerülni, de nem hétvégén. Az ellenzék hozzáállása sértő a szombaton és vasárnap is dolgozó románokkal szemben, és komolytalanságot takar” – fejtette ki a miniszterelnök a kormányülés elején.

Hozzátette, azt üzeni az ellenzéki vezetőknek, hogy egy országot a nap 24 órájában, a hét minden napján kormányozni kell.

“Úgy gondolom, hogy ezt a politikai helyzetet mihamarabb tisztázni kell, emiatt azt üzenem minden jóhiszemű törvényhozónak, hogy legyen jelen szombaton a parlamentben, hogy vethessünk véget ennek a bizonytalanságnak. Amint azt már elmondtam, a bizalmatlansági indítványnak nincs esélye, és a kormány folytatni fogja tevékenységét” – hangsúlyozta még Dăncilă.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.