Felhívás!

RÖVIDEN

Hálásak a királyi háznak

– A hazaszeretet, az odaadás és a lojalitás szép példája, ahogyan a királyi ház hozzájárult Románia euro-atlanti integrációjához – jelentette ki kedd este Sorin Grindeanu miniszterelnök a királyi diplomácia beindulásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Köszönetet mondott a királyi családnak azért, hogy Románia érdekeit képviselték, és felkérte Margit hercegnőt és Radu herceget, hogy továbbra is tartsanak ki Románia mellett, és támogassák az „egységes és erős” Európa ügyét. Az ünnepségen Margit hercegnő, a román trón várományosa és a királyi korona őre, történelmi pillanatnak nevezte azt, amikor 20 évvel ezelőtt, Emil Constantinescu államfő és Victor Ciorbea miniszterelnök idejében újraindult a román királyi diplomácia.

Tripla gázimport

2017 januárjában Románia 281.000 tonna kőolaj-egyenértékű (tep) földgázt importált, 271,5%-kal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban (205.500 tep) – közölte az az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az országos energetikai stratégia szerint a belföldi földgázkitermelés lassú csökkenésére lehet számítani a 2030-ig terjedő időszakban. A dokumentum előrejelzése szerint a termelés 2025-ben éri el a legmagasabb szintet, amikor a Fekete-tengeri lelőhelyeken is megkezdődik a kitermelés, majd ezt követően csökken 2040-ig, amikor gyakorlatilag megszűnik.

Topon a nemzetbiztonságiak

Sikeresen teljesítették tavalyi küldetéseiket a nemzetbiztonsági intézmények – jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden. A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) gyűlésén a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE), a kormányőrség (SPP) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) 2016-os évi tevékenységét elemezték ki, valamint megfogalmazták idei céljaikat. „A bel- és külföldi eseményeket tekintetbe véve, a nemzetvédelmi feladatokkal felruházott intézmények sikerrel teljesítették küldetésüket” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában. Az államfő hozzátette, a Legfelsőbb Védelmi Tanács tavalyi tevékenységét kiértékelő jelentést a parlament elé terjesztik elfogadásra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.