Felhívás!

Spontán sztrájk a vasútnál

Spontán sztrájk a vasútnál Románia

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta. A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, jászvásári és bukaresti körzetre is átterjedt, az ország nyolc vasúti régiója közül hétben leálltak a szerelvények, kivételt a Konstanca központú régió képez.

Néhány órás veszteglés után a vonatok egy része tovább indult, mivel azonban a munkabeszüntetés szervezetlen formában történt, a CFR nem jelentette be hivatalosan, hogy befejeződött volna a sztrájk. Az államvasutak honlapján közzétett adatok szerint mindkét Budapestre tartó, a sztrájk által érintett járata továbbindult, jelentős késéssel.    

A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy – bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük – nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére. A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a társaság 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták. Tegnap 15 órakor ezért ismét tárgyalóasztalhoz ült a CFR és a szakszervezet képviselőivel a szállításügyi miniszter, Răzvan Cuc.

A szerdai kormányülésen a miniszterelnök kérte fel a szállításügyi minisztert, hogy tájékoztassa a CFR alkalmazottai körében szerda reggel kitört spontán sztrájkról. Cuc azt mondta: a sztrájk annak ellenére robbant ki, hogy ő maga egy nappal korábban (kedden) is tárgyalt az illetékes vasúti szakszervezet képviselőivel, többek közt a 22,5 százalékos fizetésemelésről is. Sorin Grindeanu kormányfő azon kérdésére, hogy létezik-e egy megállapodás a szállításügyi minisztérium, a CFR és a szakszervezetek között, Cuc azt felelte: „Minden intézkedést megbeszéltünk, és a költségvetésbe foglaltunk, az illető területeket képviselő szakszervezeti szövetségekkel összhangban”.

A szállításügyi miniszter elmagyarázta, hogy március 21-én lejárt a vasúti dolgozók kollektív munkaszerződése, és a szakszervezeti vezetők elutasították a CFR vezetőségének azt a javaslatát, hogy az új kollektív szerződés megkötéséig írjanak alá egy megállapodást. „Tegnap este (Kedden. Szerk. megj.) arról biztosítottak, hogy semmiféle sztrájk nem lesz, mert a vállalat eddig minden ígéretét betartotta” – mondta Cuc. A szállításügyi minisztérium sajtóközleményt juttatott el az AGERPRES hírügynökséghez, amelyben azt írja: a CFR költségvetés-tervezete előirányozza a bérnövekedéseket. A tervezet jelenleg az elbírálási szakaszban van, és kormányhatározatnak kell szentesítenie azt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.