Felhívás!

Röviden

Rakétákat vásárolunk

Románia mintegy 137 millió euró értékben vásárol föld-víz típusú rakétákat, amelyeket a Fekete-tenger partján helyeznének el, és ellenséges hadihajók ellen nyújtanának védelmet. A licitálást még tavaly meghirdették, de aztán egy évig felfüggesztették, most viszont kiírhatják a közbeszerzést. A Hotnews.ro szerint négy gyártó is érdeklődik az üzlet iránt. A négy többfunkciós korvett beszerzésére, illetve a meglévő, Type 22-es típusú hadihajók korszerűsítésére vonatkozó pályázatot továbbra sem oldották fel.

Chippel vagy nélküle?

A belügyminisztériumhoz tartozó lakosságnyilvántartó és adatbázis-kezelő hivatal szerint dönthetünk, hogy chippes (elektronikával ellátott – szerk.) vagy anélküli új személyazonossági igazolványt választunk. Ezt Cătălin Aurel Giulescu főfelügyelő tegnap jelentette be Aradon, miután román javaslatra felmerült egy biztonságosabb és egységes európai uniós személyi bevezetése. Az új típusú igazolványok formátumára vonatkozó szabályzat pár hónap múlva készül el, és vélhetően két év múlva meg is jelennek a mostani hajtási jogosítvány méretéhez, tehát nagyjából bankkártya-méretű dokumentumok. A főfelügyelő szerint a chip nélküli igazolványnak belföldön ugyan teljes értéke lesz, de vélhetően nem lehet majd határt átlépni vele.

 

Mélyrepülésben a lej

A Román Nemzeti Bank árfolyama szerint a román oroszlán mélyesésben van, például a svájci frank túltett a 2017-es negatív rekordon is. Így tegnap 4,7538 lej volt egy euró, 4,2284 egy svájci frank. A dollár ára 4,2013 lejre emelkedett, de erősödött a fontsterling is (5,5172 lejről 5,5344-re). Az arany sem maradt le, grammja 177,8945 lejre drágult.

Szétpukkanó DIICOT-ügyek?

Tudorel Toader igazságügyi miniszter oly módon írta át a büntetőtörvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet, hogy annak egyik passzusa révén semmisé válhatnak azok az ügyek, amelyeket egy védett tanú vallomására alapoztak. Az Adevărul cikke szerint ez azt jelentené, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) nagyjából összes ilyen ügye összeomlana, hiszen nagy többségükben szerepel védett tanú. Mifelénk az egyik ilyen az ún. Beke-ügy, hiszen a két kézdi fiatalember bebörtönzéséhez nagy „segítséget” nyújtott József Sándor védett identitású együttműködő személy…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.