Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Országos döntőben a minorita rendház istápolói

Országos döntőben a minorita rendház istápolói Kultúra

Kézdivásárhelyen rendezték meg az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny székelyföldi regionális döntőjét. A négy csapat közül legjobbnak a szászrégeniek bizonyultak, az országos döntőbe a nyárádszeredai és egyik kézdivásárhelyi csapat is bejutott.

Hirdetés
Hirdetés

A Vigadó Művelődési Házban vasárnap délután megrendezett versenyen négy csapat – a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum és a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum diákjai, valamint két csapat a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumból – vett részt, ahol a szakmai zsűri az eddigi tevékenységüket és az általuk örökbe fogadott épületet bemutató rövid produkciót értékelte. Az esemény megnyitóján Fejér László Ödön szenátor, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Csép Andrea Éva képviselő, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Kiss Imre főtanfelügyelő köszöntötte a résztvevőket, Novák Csaba Zoltán szenátor üzenetét irodavezetője tolmácsolta. 

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. Az RMDSZ által 2012-ben útjára indított Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű program nagyon hamar egész Erdélyt lefedő mozgalommá nőtte ki magát, és amelyet ma már európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

„Kovászna megye a kúriák földje, a borvizek országa, olyan épített örökség és természeti kincs birtokosai vagyunk, amely párját ritkítja. Örömmel tapasztaljuk, hogy a fiatalok ráéreztek ennek az ízére, a maguk módján ismerkednek meg műemlékeinkkel, fedezik fel az örökségvédelem szépségét, felelősséggel viszonyulnak kulturális értékeinkhez. Itt, a céhes városban különösen van, amire büszkék legyünk az épített örökség terén, de ismerjük azt is el, hogy bőven van feladat és tennivaló is. Ezek a fiatalok példát mutatnak, tanulhatnánk tőlük” – mondta Tamás Sándor, gratulálva a háromszéki diákoknak, amiért idéntől csatlakoztak az Örökségünk Őrei mozgalomhoz.

A zsűri döntése alapján a székelyföldi regionális döntő nyertese a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum, akik a marosvécsi Kemény-kastélyt fogadták örökbe. Jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút. Emellett az országos döntőbe jutott a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum csapata, akik a nyárádszentlászlói unitárius templomot mutatták be, valamint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum minorita rendházat istápoló csapata. A döntőn részt vett még a Székely Katonanevelde épületét örökbe fogadó másik kantás csapat is. A három regionális döntő nyertesei április 7-én méretkeznek meg az országos díjért, Kolozsváron, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük