Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Elpolitizált autópálya

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Dăncila-kabinet elleni támadásra használta fel Klaus Johannis jobboldali román államfő csütörtökön az úgynevezett Egyesülés Autópályájáról – a Moldvát (Románia keleti országrészét) Erdéllyel összekötő gyorsforgalmi útról – szóló törvény kihirdetését. Johannis rámutatott, hogy a törvényt a közvélemény nyomása, a kétségbeesés szülte, miután Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méternyi autópálya sem épült. Az elnök szerint a kormány feladata lenne az ország adminisztrálása és csak azért kellett a parlamentnek közbelépnie, mert a kormány érdektelensége és hozzá nem értése nemzetbiztonsági problémává súlyosbította a moldvai régió leszakadását, az ottani munkaerő elvándorlását. Az elnök burkoltan azt is kilátásba helyezte, hogy nem fogja kihirdetni a jövő évi költségvetési törvényt, ha az nem irányozza elő a szükséges összegeket az autópályára.

Hirdetés
Hirdetés

Román zászlót tűztek a Kékestetőre

A 888.hu bukkant rá egy Facebook-posztra, ami mellett valóban lehetetlen elmenni szó nélkül – írja a pestisracok.hu, ugyanis Románia a 100. „születésnapja” apropóján valakik jó viccnek találták, hogy román zászlót tűznek a Kékestetőre. A cikkből kiderült, egy besztercei alpinista csoport pont a „Nagy Egyesülés” centenáriumára időzítette magyarországi túráját. A Kékestető meghódítását azzal „ünnepelték” meg, hogy a magyar trikolór fölé egy román zászlót feszítettek ki, csináltak egy képet az egészről, majd felrakták a Facebookra azzal a szöveggel, hogy „besztercei és román premier Magyarország legmagasabb hegycsúcsán”. A képet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen oktató geológiatanár, Ioan Bacă posztolta ki.

Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben az ősbükkös

Az illegális fakitermelés miatt komoly veszélyben van az egyik legnagyobb európai ősbükkös Romániában – derült ki a BBC videoriportjából, amelyet a brit közmédium Budapesten élő tudósítója, Nick Thorpe készített. Az őserdő a Duna egyik mellékfolyója, a Cserna völgyében található, Herkulesfürdő környékén. Az egyik helyi környezetvédelmi aktivista szerint az erdő tíz éven belül eltűnhet a fakitermelés miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük