Felhívás!

FRISSÍTVE: Romániába látogat Mahmúd Abbász palesztin elnök

FRISSÍTVE: Romániába látogat Mahmúd Abbász palesztin elnök Románia

Romániai hivatalos látogatásra érkezik kedden Mahmúd Abbász palesztin elnök. FRISSÍTÉS: Találkozó utáni hivatalos nyilatkozatok

Mahmúd Abbász Klaus Iohannis román államfő meghívására jön Bukarestbe.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a palesztin elnök látogatása a kétoldalú kapcsolatok mélységét, szilárdságát és tartósságát igazolja.

A Cotroceni-palotában tartott hivatalos tárgyalások alkalmával a két elnök megvizsgálja a kétoldalú együttműködés fellendítésére és megerősítésére irányuló konkrét lehetőségeket a közös érdeket jelentő területeken, különös tekintettel a politikai párbeszédre, a belügyekre, az oktatásra, a gazdaságra és a kereskedelemre.

Szó lesz továbbá a régióra hatással levő közel-keleti fejleményekről, a békefolyamat helyzetéről és kilátásairól, a biztonsági helyzetről, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszióról – derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

Iohannis: Románia külpolitikai programjában továbbra is prioritás a közel-keleti béke megteremtése

Románia külpolitikai programjában továbbra is prioritás a közel-keleti béke megteremtése – jelentette ki Klaus Iohannis államfő palesztin hivatali kollégájával, Mahmúd Abbásszal folytatott bukaresti találkozója után.

“Biztosítottam az elnök urat, hogy a közel-keleti béke megvalósítása továbbra is kiemelt helyen szerepel külpolitikai programunkban. Tájékoztattam, hogy Románia teljes mértékben támogatja a palesztin-izraeli konfliktus igazságos és tartós rendezését, amely a kétállami megoldáshoz és a békés és biztonságos egymás mellett éléshez vezető közvetlen tárgyalásokon keresztül valósulhat meg. Ez a képlet az egyetlen járható út, amely képes garantálni a két fél népei törekvéseinek teljesülését és a nemzetközi jog tiszteletben tartását” – mondta a román államfő a Cotroceni-palotában.

Iohannis reményét fejezte ki, hogy a békefolyamatban való amerikai részvétel, a külső partnerek támogatása és a konstruktív megközelítés a regionális biztonsági helyzet javulásához fog vezetni, és mind a palesztinok, mind az izraeliek biztonsági igényeit ki tudja majd elégíteni. “Románia, mint olyan ország, amely hagyományosan szoros baráti kapcsolatot ápol mindkét állammal, szintén kész felajánlani a szükséges támogatást” – tette hozzá.

A találkozón szóba került a Palesztinának nyújtott támogatás is; Iohannis elnök említést tett Románia arra irányuló erőfeszítéseiről, hogy újrainduljon a Palesztinának nyújtott uniós finanszírozás.

“Ugyanakkor Románia továbbra is támogatni fogja az EU-Palesztina társulási megállapodásról szóló tárgyalások megkezdését” – tette hozzá.

Az államfők megvitatták az orosz agresszió miatt kialakult ukrajnai helyzetet, Iohannis tájékoztatta hivatali kollégáját a román állam által Ukrajnának nyújtott segítségről.

Szó esett az oktatásról is, a román államfő ennek kapcsán bejelentette, hogy Románia növelni fogja a palesztin állampolgároknak biztosított egyetemi ösztöndíjak számát.

Kedden az elnöki hivatal közölte, Klaus Iohannis állami kitüntetésben részesítette Mahmúd Abbászt.

Az idézett forrás szerint az államfő a palesztin elnök iránti nagyrabecsülése jeléül, a párbeszéd és a regionális fejlődés előmozdítását segítő kivételes hozzájárulásáért, a Románia és Palesztina közötti baráti kapcsolatok és együttműködés támogatásáért adományozta a Románia Csillaga érdemrendet Mahmúd Abbásznak.

A palesztin elnök Izrael “egyoldalú”, a “kétállami megoldást aláásó” akcióinak megszüntetését sürgette

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden arról beszélt bukaresti látogatása során, hogy “meg kell állítani Izrael egyoldalú akcióit, amelyek aláássák a kétállami megoldást”, és hozzátette, hogy “a jelenlegi helyzet tarthatatlan”.

‘Szükségesnek tartjuk, hogy véget érjenek Izrael egyoldalú, a kétállami megoldást aláásó akciói, és az aláírt megállapodások szem előtt tartásával az 1967-es határok elvén alapuló kétállami megoldás és a legitim nemzetközi határozatokkal összhangban lévő politikai elképzelés felé haladjunk, valamint a Kelet-Jeruzsálem fővárossal rendelkező Palesztin Állam területén lévő izraeli megszállás megszüntetése felé, annak érdekében, hogy a térség államai biztonságban, békében és jószomszédi kapcsolatokban élhessenek’ – mondta Mahmúd Abbász.

A palesztin elnök úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért nemzetközi támogatást keresnek a helyzet súlyosbodásának megakadályozására, ‘mielőtt túl késő lenne’.

‘A nemzetközi legitimitáson alapuló kétállami megoldás összeomlása nehéz és bonyolult döntések elé állítana bennünket’ – jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor, hogy készek részt venni minden olyan, nemzetközi legitimitáson alapuló béketörekvésben és -kezdeményezésben, amely a térség békéjéhez, biztonságához és stabilitásához vezet, valamint ‘az izraeli megszállás befejezéséhez és egy palesztin állam megalakulásához, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálemben lesz’.

Az elnök köszönetet mondott Romániának a közel-keleti béke ügyének támogatásáért, és kijelentette, hogy Románia képes lesz politikai szerepet játszani a békefolyamat élénkítésében, ami nélkül elképzelhetetlen a közel-keleti béke és biztonság megvalósulása.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.