Hirdetés
Hirdetés

Romániába hozták és a târgşori börtönbe kísérték Elena Udreát

Romániába hozták és a târgşori börtönbe kísérték Elena Udreát Románia

Romániába hozták csütörtökön Elena Udrea volt turisztikai minisztert, akit korrupció miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítéltek.

Hirdetés
Hirdetés

A volt tárcavezetőt a giurgiu határátkelőn át hozták Bulgáriából Romániába, és a târgşori börtönbe kísérték.

Szerdán az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította az Elena Udrea ellen kiadott európai elfogatóparancs felfüggesztését – közölte korábban az AFP.

Udreát 2018 júniusában – amikor a volt miniszter Costa Ricán tartózkodott – ítélték el jogerősen a Bute-gálaként ismert ügy bűnvádi perében. Semmisségi folyamodványát idén április 7-én elutasították, jelenleg egy újabb rendkívüli jogorvoslati eljárás van folyamatban az ügyben.

Április 7-én a román hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a volt turisztikai miniszter ellen, és még aznap letartóztatták Bulgáriában, ahonnan Görögországba próbált eljutni. Az európai elfogatóparancsnak eleget tett a bolgár igazságszolgáltatás, de Udrea kedden az EJEB-hez fordult, kérve, hogy a bolgár hatóságok azonnal függesszék fel az európai elfogatóparancs végrehajtását. Ugyanakkor azt is kérte, hogy ne adják ki Romániának.

A volt miniszter az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyére is hivatkozott folyamodványában: többek közt azt állította, hogy börtönbüntetését nem megfelelő körülmények között kell majd töltenie, mivel a romániai börtönök túlzsúfoltak. Érvei között az is szerepelt, hogy előzetes letartóztatása alatt halálos fenyegetéseket kapott, valamint hogy jogellenesen felállított bírói testület ítélte el, amely nem volt független és pártatlan – tájékoztatott az EJEB.

Elena Udrea érvei nem győzték meg az európai bírákat, akik úgy döntöttek, hogy elutasítják a volt román turisztikai miniszter folyamodványát. Az EJEB nem fűzött indoklást a döntéséhez.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások