Felhívás!

RMDSZ: ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe

RMDSZ: ne avatkozzon be a kormány a választójogba és igazságügyi törvényekbe Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sürgős gazdasági intézkedéseket vár Románia következő kormányától, és elvárja, hogy az új kabinet ne módosítsa a választójogot és az igazságügyi törvényeket – mutatott rá Kelemen Hunor csütörtökön, miután Ludovic Orban miniszterelnök-jelölttel egyeztetett.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott elnöke azokkal a parlamenti erőkkel konzultál, amelyekkel összefogva előző héten megbuktatták Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök kormányát. Ludovic Orbánnak mind a hat ellenzéki frakció támogatására szüksége van az új kormány beiktatásához.

Kelemen Hunor beszámolt arról: megbeszélésükön a kormányfőjelölt terveiről tájékozódott és arról beszéltek, mi a dolga a következő kabinetnek rövid – legfeljebb egyéves – mandátuma alatt. Az RMDSZ elnöke szerint a kormánynak a jövő évi állami költségvetés előkészítése a legsürgősebb feladata, amelyben szerinte a beruházásoknak és oktatásnak több forrást kell juttatni.

Kelemen Hunor rámutatott: a kormánynak sem sürgősségi rendelettel, sem úgynevezett kormányzati felelősségvállalással nem szabad beleavatkoznia a választójogba a jövő nyári önkormányzati választások előtt. Az RMDSZ elnöke arra utalt, hogy a román ellenzéki pártok többsége vissza akar térni a kétfordulós polgármesterválasztáshoz, az RMDSZ azonban ezt ellenzi, mert érzékeny veszteséget jelentene a magyar érdekképviselet számára, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Az RMDSZ elvárásai közé tartozik, hogy a kormány “ne nyúljon hozzá” a kisebbségi jogokhoz, viszont tartsa be a törvényt és a Románia által ratifikált nemzetközi szerződéseket. “A következő egy esztendőben nyilván nagy áttörésre nem lehet számítani, választási évről van szó, de a törvények betartása, egy korrekt viszonyulás már sokat segítene ahhoz képest, hogy eddig a nemzeti liberális párt viszonyult ezekhez a dolgokhoz” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök hozzátette, szó volt még az egyeztetésen az ország gazdasági helyzetéről, a költségvetésről és adóügyi kérdésekről is. A vitatott adóügyi intézkedéseket tartalmazó 114-es sürgősségi rendelet módosítása kapcsán hasonlóan vélekedik a két alakulat – mondta Kelemen, aki ugyanakkor kérte, hogy a kormány a bruttó hazai termék 6 százalékát fordítsa oktatásra.

Kelemen Hunor sajtónyilatkozatában nem titkolta: az RMDSZ- ben jelenleg meglehetősen alacsony a bizalmi szint a PNL-vel kapcsolatban a párt tisztségviselőinek a magyar ügyekkel kapcsolatos korábbi megnyilvánulásai miatt.

A PNL által alakítandó kormány esetleges parlamenti támogatásának feltételeiről az RMDSZ szeretne írásos megállapodást is kötni. Kelemen Hunor ironikusan megjegyezte, a román politikában szerzett rövid – mindössze két évtizedes – tapasztalata szerint, gyakran még az írott megállapodásokat is megszegik.

Az RMDSZ vezetősége a parlamenti képviselőivel és szenátoraival folytatandó egyeztetés után dönti el, hogy megszavazza-e a parlamentben Ludovic Orban kormányának beiktatását.

Kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke rámutatott, az általa vezetett alakulat készen áll az előre hozott választásokra, meglátása szerint azonban erre nem fog sor kerülni, Ludovic Orban kijelölt kormányfő ugyanis nem ezt akarja, hanem azt, hogy beiktassák kormányát.

Orban: több kérdésben megegyeztünk

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök úgy nyilatkozott az RMDSZ küldöttségével folytatott csütörtöki megbeszélést követően, hogy több témában is azonos álláspontot fogalmaztak meg, többek közt adópolitikai kérdésekben, illetve a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke arról számolt be, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalás során szóba került a kormányprogram, a leendő kabinet felépítése, a lehetséges miniszterjelöltek és más, a jelenlegi helyzetben sürgető kérdések. “Részemről pozitív volt a beszélgetés, több kérdésben megegyeztünk, például az adópolitika bizonyos pontjaiban, a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően és a kormányprogram több más részletét tekintve is” – fogalmazott Orban, aki azt is közölte, hogy az RMDSZ illetékesei jövő héten hoznak döntést, majd még egy találkozóra sor kerül a két párt között.

A liberális párt vezetője arról is beszámolt, hogy az RMDSZ nem támasztott feltételeket a kormány támogatásáért cserébe, viszont több olyan kérdésre vár választ, amelyre “kiemelt figyelmet fordít” a szövetség. Ilyen többek közt a költségvetés-kiigazítás, valamint az európai alapok felhasználásának témaköre. “Komoly, lényegretörő beszélgetés volt, a kormányprogram számos fontos részletét érintette, és ezek után optimista vagyok az RMDSZ döntését illetően” – jelentette ki Ludovic Orban.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy nem tudtak megegyezni a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetését illetően, mert a PNL nem tud lemondani erről a tervezetről.

Arra a kérdésre, hogy mely minisztériumok iránt mutatott érdeklődést az RMDSZ küldöttsége, Orban azt felelte: “Ha az RMDSZ elnöke nem mondta el, akkor én sem mondom.”

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 18., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ja persze. Es a medvevadaszatrol semmi ?! Pedig az RMDSZ-nek ez a legfontosabb kovetelmenye ,de ugy latszik errol egyelore hallgatnak. Pedig Sica Mandolina (Orban gunyveve) errol is dalolhatott volna az ujsagiro uraknak .

 • User
  Dátum: 2019. október 18., 22:45
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az udmr= nulla a köbön! Milyen választási dumájuk van, mert 1ébnek nem nezezhető! A diák járjon 9 re suliba,tanuljon 2 idegennyelvet…😁😎😆 Sok kaját dobunk el! Pár millió ember biztos nem, mert lassan nincs mit egyen az ezer lej körüli fizukból!😤
  Választási kampánynak elcsúszik ott ahol nem értjük/ értik mit mond a szakállas!😁
  Szégyen, h ide juttunk, h utjaink járhatatlanok, korházainkban a gyógyítható betegek fertőzésekben halnak meg! Iskoláinkban a gyerek anyanyelvén nem tud írni, de jóformán semmi anyagi feltétel sincs a menőre gondolt órákhoz,szemetelőknek, bűnözőknek semmi törvény, a rendőrök 1ütt lopnak az alvilággal!😁😉😣