Felhívás!

Rafila: márciusban megszűnhet az oltási igazolvány kötelező használata

Rafila: márciusban megszűnhet az oltási igazolvány kötelező használata Románia

Lehetséges, hogy néhány héten belül újra elérjük a december közepén regisztrált egy ezreléjes fertőzöttségi arányt, és jelentős lazítások lehetnek – a digitális Covid-igazolvány használatának megszűnése, vagy akár a veszélyhelyzet feloldása. A beltéri maszkviselés az utolsó korlátozások között lesz, amelyeket a hatóságok feloldanak – mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Digi24-nek adott csütörtöki interjújában.

“Véleményem szerint a csökkenés legalább olyan gyors lesz, mint a növekedés. Az emelkedés kb. 5-6 hete tart, 2021 végétől – 2022 elejétől, és valószínűleg hasonló vagy valamivel rövidebb idő alatt elérjük a december közepén mért értékeket. Véleményem szerint inkább márciusra fogunk oda jutni – négyhetes intervallumot számolva mostantól, február 10-től” – mondta Alexandru Rafila.

A tárcavezető szerint az elmúlt napok adatai a trend megfordulását és a járvány jelenlegi hullámának csökkenő tendenciára való átfordulását jelzik, és ez a csökkenés várhatóan gyors lesz. “Három egymást követő napon csökkenést tapasztalunk, amelyet a kórházak terheltségének csökkenése is kísér. (…) Valószínűleg három-négy héten át gyors csökkenést fogunk látni. Reméljük, ez így is marad” – fogalmazot.

Elmondta, országos szintű elemzést végeztek, amelynek során az intenzív osztályra felvett betegektől vett több mint 350 mintát szekvenáltak a Matei Balș Intézetében, és az eredmények azt mutatják, hogy csak minden nyolcadik intenzív osztályra felvett személy fertőződött meg a delta-variánssal, ami megerősítette, hogy az omikron variáns vált dominánssá.

“Nem zárjuk ki új változatok megjelenését”

Az egészségügyi miniszter közölte, nem zárhatjuk ki új vírusváltozatok megjelenését, de szerinte ezek az új változatok csak bizonyos közösségeket vagy bizonyos veszélyeztetett csoportokat érinthetnek. “Remélem, hogy ez lesz az utolsó hullám, amely komoly problémákat okoz” – mondta Alexandru Rafila.

“Ez nem jelenti azt, hogy az emberek ne tartsák továbbra is tiszteletben a megelőző intézkedéseket, és hogy nem kell védenünk őket, különösen a veszélyeztetetteket, a védőoltások révén” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Ilyen körülmények között “a következő 3-4 hétben a december közepihez hasonló esetszámokat fogunk elérni, tehát egy egyhez közeli incidenciát, és akkor biztosan beszélhetünk a közegészségügyi intézkedések újragondolásáról, sőt bizonyos korlátozások, például a digitális Covid-igazolvány használatának beszüntetéséről” – tette hozzá.

“A korlátozásokat fokozatosan kell feloldani. Az embereknek meg kell érteniük, hogy továbbra is felelősséggel tartoznak embertársaikért” – hangsúlyozta a miniszter.

“Az utolsó korlátozások, amelyek fel lesznek oldva, a beltéri maszkviselésre vonatkozóak lesznek” – mondta Alexadru Rafila.

“A többit illetően valószínűleg vissza tudunk majd térni a normális kerékvágásba, és remélem, hogy a veszélyhelyzetet is fel tudjuk majd oldani, amely már majdnem két éve tart Romániában. Idővel a beltéri maszkviseléstől is megszabadulhatunk, de a lazításokat fokozatosan kell végrehajtani” – hangsúlyozta az egészségügyi tárca vezetője.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.