Felhívás!

Rafila: az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia járványügyi intézkedéseket

Rafila: az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia járványügyi intézkedéseket Románia

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) helyett az egészségügyi minisztériumnak kell koordinálnia a koronavírus-járvány elleni válaszintézkedéseket – jelentette ki péntek este Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter a Digi24-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a CNSU elnöke a kormányfő, az alelnöke a belügyminisztériumi katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat és a testület egy tudományos tanácsadói bizottság javaslatai alapján hozza meg a döntéseit. Az általa vezetett tárcának pedig mindössze az a szerepe, hogy “esetleg láttamozza” a már meghozott döntéseket.

Rafila elmondta, a járvány elleni válaszintézkedéseket az egészségügyi minisztériumnak kellene javasolnia, és ezeket nem lenne szabad felülírnia egy olyan tudományos tanácsadói bizottságnak, amelynek tagjainak többsége nem egészségügyi szakember. Hozzátette, azt is szeretné, hogy a járványhelyzetről szóló heti sajtótájékoztatókat ezentúl az egészségügyi minisztérium székhelyén tartsák meg. “A járvány egyértelműen közegészségügyi kérdés” – szögezte le.

A miniszter elmondta, “semmi baja nincs” Raed Arafattal, akit kiváló szakembernek tart. “Nem az a probléma, hogy melyik intézmény legyen a fontosabb, az egészségügyi tárca vagy a DSU. Nem a személyek vagy az intézmények a lényeg, hanem az eredményesség” – jelentette ki. Hozzátette, konzultálni fog a kormányfővel, a belügyminiszterrel és Raed Arafat államtitkárral a döntéshozatali mechanizmusok módosításáról.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások