Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Rafila: a korlátozások enyhítésének a védelmi intézkedések szigorú betartásával kell együtt járnia

Rafila: a korlátozások enyhítésének a védelmi intézkedések szigorú betartásával kell együtt járnia Románia

A koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozások enyhítésének a védelmi intézkedések szigorú betartásával kell együtt járnia – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés elején.

A kabinet jóváhagyja szerdán a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását, ugyanakkor néhány korlátozó intézkedésen is módosítanak. Többek között eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat, és egy órával meghosszabbítják az üzletek, éttermek nyitva tartási idejét.

Rafila rámutatott, mindenki egyetért abban, hogy ebben az időszakban valamelyest lehet enyhíteni a korlátozásokon – például azzal, hogy az oltott és a betegségből kigyógyult személyek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők számára is engedélyezett lesz a belépés a bevásárlóközpontokba, üzletekbe stb. -, a gazdasági egységek üzemeltetőinek azonban szigorúan be kell tartaniuk az elrendelt védelmi intézkedéseket.

“Világossá kell tenni, hogy nem toleráljuk a szabályszegéseket. Ellenőrzés alatt kell tartanunk a helyzetet, hogy ne jöjjön egy következő hullám, amely nehezen leküzdhető problémák elé állítana” – nyomatékosította, hozzátéve, meglátása szerint felül kell vizsgálni a szabályokat áthágók büntetését szabályozó törvényi keretet is.

A tárcavezető azt is elmondta, megvizsgálják a kórházak terheltségét és mérlegelik, hogy ismét hozzáférést biztosítsanak a kórházi ellátáshoz a nem koronavírus-fertőzött páciensek számára is.

Emellett dolgoznak a családorvosi rendelőkben történő tesztelést lehetővé tevő tervezeten, illetve a koronavírusos betegek ambuláns kezelésének eljárásán a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében – magyarázta Rafila.

Tájékoztatási kampányt indít a kormány

A tárcavezető közölte, a koronavírus-járvány elleni védekezési szabályok betartására felszólító tájékoztatási kampányt indít a kormány a helyi önkormányzatokkal összefogva az év végi ünnepek előtt.

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, különösebb korlátozások nélkül meg lehet tartani a karácsonyi és szilveszteri szabadtéri rendezvényeket, de ezeknek nem szabad fertőzési gócokká változniuk. Ezért a miniszter felelősségteljes magatartásra szólította a lakosságot.

Rafila elmondta, a kormány a tervezett tájékoztatási kampányban arra hívja majd fel a figyelmet az év végi ünnepek idején, hogy a megelőzést tekintsék szabálynak az emberek. “Nem kívánunk megbüntetni senkit, mert nem a szankcionálás a siker kulcsa, de nyilván bírságolni fogunk, ha a helyzet megkívánja” – jelentette ki a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter szerint a munkaadóknak élen kellene járniuk a szabályok betartatásában. “Az oltás és a tesztelés mellett ez a kulcsa a járvány megszüntetésének” – fogalmazott Rafila.

“Soha nem fogunk növekvő esetszámok mellett lazító intézkedéseket bevezetni”

Rafila elmondta, a folyamatosan csökkenő esetszámok miatt döntöttek a hatóságok a járvány terjedését fékezni hivatott korlátozó intézkedések lazítása mellett.

“A nyár folyamán felfelé ívelő tendenciát mutató esetszámok mellett hoztak enyhítő intézkedéseket. Mi soha nem fogunk növekvő esetszámok mellett lazító intézkedéseket bevezetni. Szorosan követjük a járványhelyzetet az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen, és az ország egyes területein bekövetkező szokatlan fejleményeket is figyelemmel kísérjük, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk reagálni’ – nyomatékosította Alexandru Rafila a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető szerint a negatív teszteredmény elfogadása – az oltást és a betegségből való felgyógyulást bizonyító igazolvány mellett – nem minősül lazításnak, ez hozzátartozik a normalitáshoz, és nagyobb bizalmat ad az embereknek.

“Vissza kell adnunk az embereknek a reményt, hogy lehet normálisan élni ebben az országban, nekik pedig a hatóságok mellé kell állniuk, és felelősen kell viselkedniük. Ezt a közelgő ünnepek idején ki lehet próbálni ” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, reméli, hogy az ünnepek vége nem fogja egyúttal a lazítások időszakának végét is jelenteni, és hangsúlyozta, hogy ez az ország lakóinak felelősségteljes magatartásán múlik.

Véleménye szerint mindenki jobban jár “egy bizonyos fokú lazítással” és a meglévő rendelkezések “szigorú” betartásával, mint a “rendkívül szigorú, rendkívül korlátozó szabályok” erőltetésével, amelyeket viszont nem tartanak be az emberek.

Néhány napon belül a parlament elé kerül a Covid-igazolványról szóló új törvénytervezet

Néhány napon belül elküldik a parlamentnek a Covid-igazolvány használatáról rendelkező új törvénytervezetet – közölte az egészségügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a törvényhozás még decemberben elfogadja a jogszabályt.

Alexandru Rafila elmondta, a közegészségügyi intézet (INSP) szakembereivel együtt már dolgoznak a törvényjavaslaton.

“Olyan javaslattal próbálunk előállni, amely kevesebb kiigazítást igényel, mint az előzőleg beterjesztett tervezet, amelyik rendkívül nehezen alkalmazható” – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az új tervezet a járványügyi mutatókhoz kötné a Covid-igazolvány használatát, azaz csak akkor vezetnék be, amikor három héten át nőnek az esetszámok.

“Aki a veszélyeztetett kategóriába tartozó rokonait készül meglátogatni, előbb végezzen tesztet”

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt tanácsolja azoknak, akik rokonlátogatásra indulnak, hogy látogatás előtt végezzenek Covid-tesztet, ha az illető rokon járványügyi szempontból a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Rafila arról is beszámolt, hogy kedden részt vett az Európai Unió egészségügyi minisztereinek konferenciáján, ahol a résztvevők azon az állásponton voltak, hogy az omikron vírustörzs megjelenése miatt javasolt a lakosság beoltása a harmadik dózissal is. A Dél-Afrikából hazatérő, korábban beoltott fertőzöttek példája is arra enged következtetni, hogy a beoltott személyeknél nem alakul ki a betegség súlyos formája – tette hozzá a miniszter.

Bízik az egyházak konstruktív hozzáállásában

Az egészségügyi miniszter bízik abban, hogy az egyházak “konstruktív magatartást” tanúsítva a járványügyi szabályok betartására és oltakozásra fogják ösztönözni a híveket.

Szerdai sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, hogy az elmúlt napokban találkozott különböző felekezetek képviselőivel, akiket partnernek tekint a járvány elleni védekezésben. Emlékeztetett arra, hogy az év végi ünnepek alatt a hívek Covid-igazolvány nélkül is részt vehetnek majd a templomi szertartásokon.

Rafila kifejtette, meggyőződése, hogy a hatóságok nyitottságáért cserében az egyházak a szabályok betartására fogják kérni a híveket és felhívják majd a figyelmüket az oltás fontosságára is. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy az idősek beoltásával kapcsolatos üzenetek is elhangzanak majd a templomokban.

“Az egyházak átvehetik például az egészségügyi minisztériumnak azt az üzenetét, hogy óvjuk oltással az időseinket. Egy ilyen üzenetnek szerintem lesz valamennyi hatása, különös tekintettel arra, hogy közelednek az ünnepek, amiket jó lenne mindannyiunknak gondtalanul eltölteni” – fogalmazott Alexandru Rafila.

Meglepően magas a fals pozitív nyáltesztek aránya

Meglepően magas a fals pozitív nyáltesztek aránya – tájékoztatott Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy maga is értetlenül áll a jelenség előtt. Kijelentette, hogy nagyon magasnak tartja a hamis pozitív tesztek számát, 38 pozitív nyálteszt közül ugyanis csak 16-nak erősítette meg az eredményét a PCR-teszt.

Rafila úgy vélekedett, a szülők tájékozatlansága, a teszteléssel kapcsolatos tapasztalatlansága lehet az egyik ok. Az eredményt például a teszteléstől számított 15-30 percen belül kell leolvasni, ha ennél később jelenik meg a fertőzöttséget jelző csík, az már nem releváns. “Lehet, hogy ezt még nem tudják a szülők” – vélekedett a miniszter.

Az omikron agresszivitásáról a következő hetekben fogunk többet megtudni

A következő hetekben kiderül, mennyire “agresszív” a SARS-CoV-2 vírus omikron-variánsa – mondta az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila kedden Brüsszelben részt vett az Európai Unió egészségügyi minisztereinek tanácskozásán, amelyen az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ismertette az új vírustörzset. Beszámolója szerint az eddigi adatok egyértelművé teszik, hogy az omikron-variáns fokozottan fertőző, de az okozott tünetek súlyosságáról még nincs kimerítő ismeretanyag. Dél-Afrikában főleg fiatalok fertőződtek meg ezzel a variánssal, akiknél nem okozott súlyos betegséget. “Az omikron agresszivitásáról a következő hetekben fogunk többet megtudni” – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: a szakértők abban reménykednek, hogy a fertőzőképesség növekedésével a vírus patogenitása csökkenni fog. Addig is azonban be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket – nyomatékosította.

Rafila beszámolói szerint a brüsszeli tanácskozás résztvevőinek az volt az álláspontja, hogy az omikron vírustörzs megjelenése miatt javasolt a lakosság beoltása a harmadik dózissal is. Ugyanakkor várhatóan kötelezővé teszik az Európai Unión belül utazáskor a nyomonkövetési űrlap kitöltését is a fertőzött személyek és a kontaktszemélyek mielőbbi azonosítása érdekében.

A magyarországi illetékesektől érdeklődött a Favipiravir használatáról

Alexandru Rafila arról számolt be szerdán, hogy a magyar egészségügyi tárca illetékesétől tájékozódott arról, hogyan használják a Favipiravirt a magyarországi járóbeteg-ellátásban.

Beszámolója szerint az uniós szakértők megoldást keresnek arra, hogy kereskedelmi gyógyszertárakban is forgalmazhatók legyenek a járóbeteg-ellátásban alkalmazható antivirális gyógyszerek. Egyelőre csak Magyarországon használják a járóbeteg-ellátásban a Favipiravirt, ezért magyar kollégájától kért erről bővebb tájékoztatást.

A kérdést a gyógyszerek és orvosi eszközök romániai ügynökségével és az orvosok képviselőivel is meg kell vitatni – tette hozzá.

Rafila felhívta a figyelmet, hogy “nagyon-nagyon rossz megoldás” lenne oltás helyett antivirális gyógyszereket használni, ezek ugyanis sokkal súlyosabb mellékhatásokat produkálhatnak, mint a vakcinák. Ha az antivirális gyógyszereket járóbeteg-ellátásban is elkezdik használni, a családorvosoknak nagyon pontos útmutatásokat kell majd követniük, és nagyon körültekintően kell felírniuk a páciensnek az ilyen jellegű készítményeket – hívta fel a figyelmet.

Az amerikai gyártmányú új antivirális gyógyszer, a Molnupiravir forgalmazását csak az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása után engedélyezik a kereskedelmi gyógyszertárakban – tette hozzá Rafila.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.