Felhívás!

Raed Arafat ellenzi a bevásárlóközpontok és teraszok megnyitását

Raed Arafat ellenzi a bevásárlóközpontok és teraszok megnyitását Románia

Bár a vészhelyzetet szabályozó törvény képviselőházban elfogadott változatába belefoglalták a bevásárlóközpontok (mall-ok) és a teraszok megnyitásának lehetőségét, Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője szerint a különleges sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU) felülbírálhatja ezt a döntést.


“A mall-okkal az a gond, hogy a bevásárlóközpontokat általában sétálásra is használják az emberek, főleg a gyerekek és a fiatalok. Igaz, hogy a moziba menés most kizárt, de az ételt felszolgáló helyeknél sok ember megfordul, nagy a jövés-menés… ezért tekintjük a mall-ok beltereit nagy kockázatúnak” – magyarázta Arafat a Digi24 hírtelevízió szerda esti műsorában.

A katasztrófavédelem vezetője hozzátette, elemezni fogják, hogy mi számít kis méretű bevásárlóközpontnak, és, hogy május 15-én, június 1-jén, vagy esetleg június 15-én lehet megnyitni azokat.

“Nem láttam a törvényben szereplő összes javaslatot, de egyesek talán bizonyos gazdasági egységek, csoportosulások nyomására kerültek bele a törvénybe, akik azt akarják, hogy mindent azonnal szabadítsunk fel. Ezek a javaslatok nem föltétlenül esnek egybe a járványtani szakemberek véleményével” – tette hozzá.

Arafat szerint a törvény úgy fogalmaz, hogy a bevásárlóközpontok és teraszok “megnyithatnak”, vagyis a CNSSU mondhatja azt, hogy nem nyitnak meg.

“Világos, hogy 15-én NEM! Ha egy kötelező dologról van szó, és a járványügyi szakemberek azt mondják, hogy ez nincs rendben, akkor normális, hogy ezt szóvá tegyük, és figyelmeztessük a lakosságot, hogy nincs rendben. Ha azonban azt írja, hogy “lehetséges”, az azt jelenti, hogy ezt meg tudjuk tárgyalni a CNSSU-nál, hogy megoldjuk ezt a kérdést” – fogalmazott Arafat.

“A második hullám akár nyáron is lehet, nem lehetünk gondatlanok”

Raed Aradat arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma akár már a nyáron is megérkezhet, ha az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait, és nem maradnak elővigyázatosak. Hozzátette: bár május 15-e után nem lesz szükségünk felelősségvállalási nyilatkozatra a településen belüli közlekedéshez, nem úgy kell elképzelnünk, hogy visszatérhetünk a vírus előtti életünkhöz.

“Eddig határozott intézkedéseket hoztunk, de a felelősség szépen lassan az állampolgárokra fog hárulni. Ha az emberek megértik, hogy a lakhely elhagyásakor be kell tartnai bizonyos szabályokat, hogy kötelező a maszk viselése, akkor jó esélyünk van rá, hogy könnyebben átvészeljük a második hullámot” – mondta Arafat.

Hozzátette: ellenkező esetben emelkedni fog az esetek száma Romániában, és újabb szigorításokra lesz szükség, amelyek hatással lesznek a gazdaságra.

“A második hullám akár nyáron is jöhet, lehet, hogy 20%-kal kisebb hatással, lehet, hogy a hőmérséklet korlátozni fogja a terjedést, de megállítani nem fogja” – fogalmazott a katasztrófavédelmi főosztály vezetője.

Arafat kitért ara is, hogy a hatóságok folytatják az előkészületeket a kórházi helyek, az intenzív terápiás ágyak, és a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató fertőzötteket kezelő központok számának növelése érdekében, hogy az ország felkészülten várhassa a második hullámot.

Arafat az elmúlt napokban tapasztalható esetszám-csökkenésről is beszélt.

“Van egy enyhe csökkenés, de ez nem elegendő ahhoz, hogy azt mondhassuk, nem lesz még egy hullám. Vannak pozitív jelek, de ezek nem azt jelentik, hogy minden tökéletes, és bármit teszünk, a vírus el fog tűnni. A vírus nem tűnt el, ősszel is visszatérhet, továbbra is lesznek fertőzöttek, és a veszélyeztetett személyek továbbra is veszélyeztetettek maradnak” – mondta.

A szakember figyelmeztetett, hogy a korlátozó intézkedések lazítása után az esetszám növekedésnek indulhat, ahogyan az Németországban is történt. “Egyáltalán nem lehetünk nyugodtak vagy gondatlanok”

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.