Felhívás!

Radu Mazărét 9 év, Cristian Borceát 5 év szabadságvesztésre ítélték

Radu Mazărét 9 év, Cristian Borceát 5 év szabadságvesztésre ítélték Románia

Jogerősen kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Radu Mazăre volt konstancai polgármestert egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték.

Alapfokon Mazăréra 4 éves letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bukaresti ítélőtábla, Borceát pedig felmentették a vádak alól.

Az országból időközben megszökött és jelenleg Madagaszkáron tartózkodó Mazăre és 36 másik személy – köztük a Konstanca Megyei Tanács volt elnöke, Nicuşor Constantinescu – ellen 2008-ban emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza.

A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Cristian Borcea esetében – aki a vád szerint jogtalanul jutott jelentős konstancai területekhez, miután két másik társával együtt megvásárolták egy idős nő örökösödési jogait – az öt év letöltendő börtönbüntetés mellett elrendelték csaknem egymillió euró elkobzását is.

Egy másik ügyben 2014 márciusában 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték Borceát, és 2018 júliusában feltételes szabadlábra helyezéséről döntött az Ilfov megyei törvényszék.

Borcea pénteken önként jelentkezett a rendőrségen, hogy újra börtönbe vonuljon, Mazăre ellen azonban nemzetközi elfogatóparancs kiadására készül a konstancai rendőrség, mivel 2017 végén külföldre menekült.

Mazăre, aki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a bulvármédiának. A 300 ezer lakosú tengerparti város egykori vezetője előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt.

A volt polgármester ellen több más korrupciós ügyben is vádat emelt a DNA.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 8., 15:56
    ÉRTÉKELÉS: 5

    😆11 év után…. Pár millió euró boldog tulajdonosai,50-60 éves korukban abbol a pár évecskéből lehúznak 1-2 évet a Beciul domnesc ben (a sitten) utána élnek mint hal a vizben! Apropó a mi Gerinket mi lelte?!