Hirdetés
Hirdetés

Piros-fehér-zöld megvilágítást kap a Brașov-felirat a Cenken

Piros-fehér-zöld megvilágítást kap a Brașov-felirat a Cenken Románia

A magyar államalapítás ünnepének estéjén piros-fehér-zöld színekkel világítják meg a brassói városházát, és a város fölé magasló Cenk-tetőn a megyeszékhely román nevét (Brașov) kirajzoló óriásbetűket – jelentette be pénteken közösségi oldalán Brassó polgármesteri hivatala.

Hirdetés
Hirdetés

A közlemény szerint a város e gesztussal a brassói magyar közösségnek a város fejlődéséhez nyújtott sok évszázados hozzájárulását kívánja elismerni. A polgármesteri hivatal felidézte: Brassó nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem a benne lakó három etnikum jó egyetértésének a mintavárosa is. Kitért arra, hogy a várost a bolgárszegi román, a bolonyai magyar és az óbrassói szász közösség alkotta.

A polgármesteri hivatal megemlítette: a magyar államalapítás ünnepe az erdélyi és bánsági magyarok, ezen belül pedig 23 ezres brassói magyar közösség számára is fontos esemény.

A több mint 250 ezer lakosú Brassóban a 2002-es népszámláláson 23 ezren, a 2011-esen már csak 16,5 ezren vallották magyarnak magukat. A barcasági magyar közösségnek tavaly először sem a brassói önkormányzati testületbe, sem a Brassó megyei tanácsba sem pedig a román parlamentbe nem sikerült bejuttatnia képviselőit. A várost tavaly október óta Allen Coliban, a kormánykoalícióban részt vevő Mentsétek meg Romániát (USR) párt politikusa irányítja.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük