Felhívás!

FRISSÍTVE: Pénteken elkezdődött a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakasza

FRISSÍTVE: Pénteken elkezdődött a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakasza Románia

Pénteken 10 órakor rajtolt a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakasza, amelyben televíziók, laptopok és táblagépek vásárlását támogató utalványokat bocsátanak ki – tájékoztat Facebook-oldalán a környezetvédelmi tárca.

Ez a szakasz december 9-ig, vagy a költségvetés kimerüléséig tart.

A legalább E energiahatékonysági osztályba tartozó televíziók vásárlását 400 lejjel, a laptopok beszerzését 500 lejjel, táblagépek vásárlását 300 lejjel támogatják.

A program téli kiadásának egy szakasza lesz még, amely december 10-étől 16-áig tart, és amely keretében klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására lehet kiváltani vouchereket.

A háztartási gépek roncsprogramjának téli kiadására 34 millió lejt különítettek el.

FRISSÍTÉS: Nyolc perc alatt kimerült a keret

Nyolc perc alatt kimerült pénteken a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakaszára szánt pénzkeret – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A szaktárca összesített adatai szerint ebben a szakaszban a legtöbben televíziót készülnek vásárolni. Összesen 33.877 értékjegyet állított ki a rendszer, 19.183-at televízió, 9592-t laptop és 5102-t táblagép beszerzésére.

A közlemény szerint néhány felhasználó nehezen tudott csatlakozni a platformhoz, ezért a minisztérium magyarázatot vár a Speciális Távközlési Szolgálattól (STS), a rendszernek ugyanis percenként 75.000 felhasználót kellene megbírnia.

Tanczos: a háztartási gépek roncsprogramja nem válhat televízióvásárlási programmá

A háztartási gépek roncsprogramja nem válhat televízióvásárlási programmá – jelentette ki pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a program újragondolását szorgalmazza.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva Tánczos rámutatott, nem volt még ekkora kereslet az értékjegyek iránt sem a tavaszi, sem a téli kiadás első szakaszában, amikor hűtőszekrények és mosógépek vásárlására lehetett vouchert igényelni. Mint mondta, a legtöbben televízió vásárlására fordítanák a támogatást, ezért szükségesnek tartja a program újragondolását.

“Ennek a programnak a nagy fogyasztású készülékeket kell megcéloznia, a hűtőszekrényeket, mosógépeket, szárítógépeket, amelyek ténylegesen a polgárok javát szolgálnák a fogyasztás csökkentésével. Nem hiszem, hogy a háztartási gépek roncsprogramját televízióvásárlási programmá kellene alakítani” – magyarázta.

A miniszter nyomatékosította, az értékjegyek névre szólóak, és csak az igénylő használhatja fel ezeket. A voucherekkel való illegális kereskedés visszaszorítása érdekében a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) ellenőrzéseket végez, és jelenteni fog minden olyan hirdetést, amelyben ilyen értékjegyeket kínálnak eladásra. A program szabályzata azt is előírja, hogy az üzletek kizárólag a voucher igénylőjétől vehetik át az értékjegyeket – tette hozzá Tánczos, hangsúlyozva, az esetleges szabályszegéseket a minisztérium ellenőrző testületénél is lehet jelenteni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.