Felhívás!

Óvatosan a mobillal!

Óvatosan a mobillal! Románia

Július 1-jétől ismét változott a romániai KRESZ (közúti rendelkezések egységes szabályzata). Többek között bevezették, hogy ha a sofőr vezetés közben mobiltelefonon beszél, úgy, hogy a készüléket kezében tartja, a közlekedési rendőrök megbírságolhatják, hajtási jogosítványát 30 napra felfüggeszthetik.

A 70 éven felüli gépjárművezetőknek ezután gyakrabban kell jelentkezniük olyan jellegű orvosi vizsgálatokon, amelyek a gépjármű közúti vezetésére való képesség megállapításával kapcsolatosak. Bizonyos betegségek esetén pedig tilos a közúti gépjárművezetés.

A megengedett sebességnek 60 km/óránál nagyobb túllépése esetén az érintett gépjárművezető 1680 lejtől 4000 lejig terjedő pénzbírságra számíthat, továbbá 21-től 50-ig terjedő büntetőpontra és hajtási jogosítványának 180 napra szóló felfüggesztésére.

Hogyha a megengedett sebességet több mint 60 km/órával túllépő járművezető balesetet okoz, a pénzbírsága 4080 lejtől 9600 lejig terjedhet, a büntetőpont 51-től 120-ig, ami a hajtási jogosítvány egyéves időtartamú felfüggesztésével is jár. Szintén mától lép érvénybe az a rendszabály, amelynek értelmében a hajtási jogosítvány megszerzésének, illetve az autóvezetői tanfolyamra való beiratkozásnak alapfeltétele legalább tíz iskolai osztály elvégzése, a törvényes igazolásokkal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások