Felhívás!

Öt évvel elhalaszthatják a vizitdíj bevezetését

Öt évvel elhalaszthatják a vizitdíj bevezetését Románia

A magán egészségügyi intézmények által felszámolható vizitdíj bevezetésének 2025. április 21-éig való elhalasztásáról döntött kedden a szenátus egészségügyi bizottsága.

A testület kedden tárgyalta az egészségügyi reform törvényét módosító sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetik az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat.

A bizottság elnöke, László Attila elmondta, a rendelet eredetileg 2021-et szabta meg a vizitdíj bevezetésének dátumaként, egy módosító javaslat elfogadásával azonban ezt 2025. április 1-jére változtatták. “Azok a szolgáltatók, amelyek részt szeretnének venni az országos programokban, megtehetik, de szolgáltatásaikért nem számolhatnak fel pluszpénzt a betegektől” – mondta.

A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a testület, majd a szenátus és a képviselőház plénuma is teljes egészében elutasítja a rendeletet, fennállna annak a kockázata, hogy hatályba lép a téma kapcsán tavaly elfogadott sürgősségi kormányrendelet, “és már holnaptól vizitdíjat kellene fizetnünk bizonyos helyzetekben a magánszolgáltatóknak”.

Az egészségügyi reform törvényét módosító sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezet most a szenátus plénuma elé kerül, majd a képviselőház szavaz róla döntő házként.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a szenátus a tervezetet

Hatvanhárom támogató és tizenhárom ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta szerdán a szenátus plénuma az egészségügyi reform törvényét módosító sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet. Ennek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetik az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások