Felhívás!

Őszig elfogy a pénz

Őszig elfogy a pénz Románia

Lejárt a mandátuma Laurențiu Mihainak, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökének, aki teljesítményértékelő közleményt bocsátott ki. Az elnök szerint a rendszer alulfinanszírozott, és őszig elfogy a pénz.

Laurențiu Mihai csak két hónapig állt a CNAS élén, de ez elég volt ahhoz, hogy a rendszer hiányosságait felmérje. Természetesen minden a pénzre vezethető vissza, a búcsúzó elnök szerint a pénztárnak maximum szeptember-októberig lesz tartaléka a 2018-as költségvetés szerint.
A közleménye szerint mindezek tükrében nem csoda, hogy a romániai egészségügyi rendszert nemrég utolsó helyre rangsorolták Európában. „Romániában van a legkisebb egészségbiztosítási hozzájárulás, amit a legkisebb bérekből húznak le. Mi több, a rendszer haszonélvezőinek mindössze egyharmada fizet biztosítást, a többi ember különféle törvények alapján mentesül ez alól. A rendszert még nehezebb helyzetbe hozza az illeték befizetésének halasztása (a 600-as űrlapra gondol – szerk.), így az egyensúly megbomlik” – vélekedik.
Talán ezért is kérte, hogy február elsejével mentsék fel tisztségéből, amely egyébként államtitkári rangnak felel meg. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.