Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Orbán sálja: Ciucă szerint Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba

Orbán sálja: Ciucă szerint Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba Románia

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor nemrég Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

A Pedro Sanchez spanyol kormányfővel Castellon de la Planában tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă leszögezte, Románia évek óta nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a schengeni térség, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagja legyen, nemzetközi és a szomszédos országokkal való kapcsolatait a jogállamiság elveire és a nemzetközi törvényekre alapozza.

Orbán Viktor gesztusa kapcsán rámutatott, volt már példa ilyenekre, Romániának azonban “nem szabad belemennie ebbe a játékba”. “Mi csak tartsuk be a játékszabályokat, a jogállamiság szabályait, a jó együttműködés szabályait, legyünk nyitottak a párbeszédre, kapcsolataink alapjául az európai és nemzetközi szintű egyezmények szolgáljanak” – fogalmazott.

A román külügyminisztérium hétfőn közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy “határozottan helyteleníti” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, aki Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

A szaktárca közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása “nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, “minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román-magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.

forrás: Agerpres

fotó: videókivágás/Orbán Viktor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 24., 10:41
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Romaniaban a november 9-i parlamenti es alkotmanybirosagi szavazattal, semmibe vettek Romania Alkotmanyat ! Ott ahol az alkotmanyt semmibe veszik, ott megszunik letezni az allam ! Igy hat barkinek barmilyen joga van kovetelni barmit. Tobbek kozt Erdely visszacsatolasat az Anyaorszaghoz !