Felhívás!

Orban: Cîţu nem marad miniszterelnök, vagy ha igen, csak a PSD kegyelméből

Orban: Cîţu nem marad miniszterelnök, vagy ha igen, csak a PSD kegyelméből Románia

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt volt elnöke hétfőn azt nyilatkozta: szégyellné, ha úgy kerülne el a PNL elnöki tisztségébe, ahogyan Florin Cîţu került. Szerinte Cîţu nem őrzi meg a miniszterelnöki székét, vagy ha igen, akkor csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) “kegyelméből” maradhat kormányfő.

“Florin Cîţu egyvalamit nem ért: (…) én szégyellném magam a helyében, ha úgy kerülnék a PNL élére, ahogy ő került. Florin Cîţu nem érti, hogy többé nem lesz miniszterelnök, vagy ha az marad, az csak a PSD kegyelméből fog megtörténni. Márpedig ha a PSD kegyelméből maradsz miniszterelnök, az azt jelenti, hogy csúfot űzöl a PNL-szimpatizánsokból” – fogalmazott Orban.

A volt pártelnök szerint “egyre kevesebben hisznek Florin Cîţuban”, aki sokak számára már nemkívánatos személynek számít, és PNL-elnökké választása egy “párton belüli puccs” eredménye.

Arra a kérdésre, hogy megítélése szerint Cîţu mennyi ideig marad újonnan megszerzett tisztségében, Orban úgy felelt: “Nagyon keveset. Nem vagyok sem jövőkutató, sem látnok, hogy megmondjam, mennyi ideig.”

Ludovic Orban azt mondta, Cîţu korábbi támogatói közül is egyesek már a leváltásán dolgoznak. “Cîţu a sakktáblán csak egy gyalog volt, semmiképpen nem a királynő” – fogalmazott.

“Sok romántól kellett elnézést kérnem”

Ludovic Orban kijelentette, Klaus Iohannis államfő a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán nagyon világosan megüzente, hogy Florin Cîţut támogatja az alakulat elnöki pozíciójába, hozzátéve, sok olyan romántól kellett elnézést kérnie, akiket meggyőzött, hogy az államelnöki választásokon Iohannisra adják voksukat.

Orban rámutatott, ő nem volt hajlandó elhinni a belső választásokat megelőző kampányban azokat a híreszteléseket, melyek szerint az államelnök Florin Cîţut támogatja, de a kongresszuson mindez bebizonyosodott.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint az államfőt szankcióban lehet-e részesíteni emiatt, kifejtette: “Túl sok lenne, hogy én Klaus Iohannis felfüggesztéséről és menesztéséről beszéljek, amikor nagy részem volt abban, hogy megválasztották Románia elnökének”.

“Másrészt viszont már nagyon sok olyan romántól elnézést kellett kérnem, akiket az államelnöki választásokon meggyőztem, hogy Iohannisra szavazzanak, és rá szavaztak, mert bíztak bennem” – mondta Ludovic Orban.

Orban az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta lemondását

Ludovic Orban az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta hétfőn lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből.

Orban azt állította: azért nem iktatta a képviselőházban lemondó nyilatkozatát, hogy a párt élére megválasztott utódja, Florin Cîțu miniszterelnök ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL “visszaszerzi a többséget” a képviselőházban. Szerinte ugyanis a jelenlegi koalíciós válság közepette – miután az USR-PLUS szövetség kilépett a kormányból – a PNL a házelnöki tisztség feladásával most azt kockáztatná, hogy Marcel Ciolacut, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjét választják meg a posztra.

A PNL új végrehajtó bizottsága várhatóan kedden dönt arról, milyen stratégiát választ a házelnöki tisztség ügyében.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.