Felhívás!

Dragu: a PNL-nek el kell döntenie, hogy a PSD-vel vagy az USR PLUS-szal akar együttműködni

Dragu: a PNL-nek el kell döntenie, hogy a PSD-vel vagy az USR PLUS-szal akar együttműködni Románia

Anca Dragu szenátusi elnök szerint a Nemzeti Liberális Pártnak döntenie kell, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR PLUS) alakulattal folytatja a kormányzást.

“Jelen pillanatban a döntés a PNL kezében van, nekik kell eldönteniük, hogyan látják a kormányzást, hogy a PSD-vel vagy az USR PLUS-szal akarnak együtt dolgozni” – fogalmazott.

Dragu ismét hangsúlyozta az USR PLUS álláspontját, miszerint a politikai alakulat nem hajlandó Florin Cîţu miniszterelnöksége alatt kormányozni.

Anca Dragu hangsúlyozta, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtása a parlamenti képviselők joga, hozzátéve, nem lát összefüggést a Florin Cîţu miniszterelnök által benyújtott petíció ügyében várt CCR-döntés és a házelnökök lemondása között.

A szenátus elnöke kifejtette, a PNL tisztújító kongresszusának lejártával most elvárja, hogy a liberálisok az építkezés fázisába lépjenek, és hagyjanak fel a “harcias nyilatkozatokkal”.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e házelnöki tisztségéről, ha pártja, az USR PLUS nem tér vissza a kormánykoalícióba, Dragu azt felelte, ebben az esetben “nyilvánvalóan” ő sem maradhat többé a szenátus élén.

Dragu arra reagált, hogy Florin Cîţu miniszterelnök, a PNL szombaton megválasztott elnöke hétfőn kijelentette: a parlament két házelnökének távoznia kell tisztségéből, amennyiben az alkotmánybíróság a kormánynak ad igazat az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa ellen benyújtott alkotmányossági óvás ügyében.

Cîţu: a kijelentéseik alapján az USR PLUS inkább a PSD és az AUR oldalán állna

Florin Cîţu miniszterelnök szerint az USR PLUS inkább a PSD és az AUR oldalán állna, és ezt mi sem bizonyítja jobban szerinte, mint az alakulat társelnökeinek az a kijelentése, hogy a koalíciót csupán akkor lehet újraéleszteni, ha nem ő fog állni a kabinet élén.

Cîţut a kormánykoalíció újjáélesztése érdekében tartandó tárgyalásokról kérdezte a sajtó. Leszögezte, ők készen állnak bármikor tárgyalni az USR PLUS-szal.

“Mi a kormányzással foglalkozunk. A kormányprogram halad tovább. Ugyanaz a kormányprogram, ami eddig is volt, ugyanazokkal a projektekkel, a mi szemszögünkből semmi nem változik. A románoknak szükségük van arra, hogy az országot kormányozzák. Ha én lemondok tisztségemből, vagy a kormányt megbuktatják, változni fog a kormányprogram is. Ez a kormányprogram a koalícióé” – hangsúlyozta Cîţu.

Hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy most, ebben az időszakban valaki politikai válságot, új tárgyalásokat akarna egy új kormánykoalíció megalakításáért, egy új kormányprogramért, hogy mindent elölről kelljen kezdeni, amikor a nap folyamán írják alá az országos helyreállítási tervet (PNRR), ami 29,2 milliárd eurót jelent Románia számára.

“Bízom abban, hogy az USR-ben végül hallgatnak a józan észre, és megértik, hogy semmi nyernivalójuk nincs a PSD és az AUR mellett” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.