Felhívás!

Oltási stratégia: fél év alatt 13 millió embert tudnának beoltani koronavírus ellen

Oltási stratégia: fél év alatt 13 millió embert tudnának beoltani koronavírus ellen Románia

A közbizalomtól függ az oltási kampány sikere – vélekedik Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora.

“A közbizalomtól függ az oltási kampány sikere. Amint ismert, a közbizalomra nem lehet kötelezni, a közbizalmat ki kell érdemelni. Úgy gondolom, hogy a közvéleményhez eljuttatott koherens üzeneteink (…) növelik majd a közbizalmat’ – nyilatkozta pénteken Gheorghiţa a kormány székházában tartott sajtóértekezleten.

Az oltási kampány koordinátora elmondta: a vakcinát a fővárosi Cantacuzino Intézetben tárolják, innen osztják el az ország hat katonai kórházába Temesvárra, Brassóba, Kolozsvárra, Iaşi-ba, Konstancára és Craiovára.

Az oltásokat az ország különböző területein létrehozott 850-900 oltóközpontban végzik, amelyek egy része egészségügyi egységekben lesz, de ezeken kívül is létrehoznak centrumokat.

Becslések szerint minden központban mintegy ötezer embert lehet beoltani havonta, ami azt jelenti, hogy fél év alatt több mint 13 millió személyt lehet immunizálni a koronavírussal szemben – magyarázta Gheorghiţă.

Az oltóanyag szállításáról a védelmi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium gondoskodik

Valeriu Gheorghiţă közölte, a koronavírus elleni oltóanyag szállításáról a védelmi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium gondoskodik.

A vakcina belföldi légi szállítását a védelmi minisztérium repülőgépeivel és helikoptereivel valósítják meg, a szárazföldi szállítást a védelmi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium gépjárműveivel biztosítják – nyilatkozta pénteken Gheorghiţa a kormány székházában tartott sajtóértekezleten.

Valeriu Gheorghiţă ismertette pénteken az országos oltási terv egyes részleteit Andrei Baciuval, az egészségügyi minisztérium államtitkárával és Florentina Furtunescuval, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) igazgatójával együtt.

Mintegy 1500 orvos és 4500 asszisztens bonyolítja majd az oltási kampányt

Körülbelül 1500 orvos és 4500 asszisztens fog részt venni a jövő év elején kezdődő oltási kampányban – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă azt mondta, becsléseik szerint mintegy 1500 orvos és 4500 asszisztens bonyolítja majd az oltási kampányt, és körülbelül 1000 személyre lesz szükség a beoltottak nyilvántartásba vételéhez. További humán erőforrásra lesz szükség a beoltásra váró személyek eligazításához, a rend fenntartásához, takarításhoz – tette hozzá.

A szakember úgy vélekedett: az oltási kampány költségei minden bizonnyal kisebbek lesznek, mint amekkora árat fizetünk a világjárvány következményei miatt.

“A súlyos esetek, kórházi beutalások, emberáldozatok, gazdaság leállása, a társadalmi tevékenység szüneteltetése olyan következményekkel jár, amelyek sokkal többe kerülnek az oltáskampány becsült áránál” – mondta Gheorghiţă.

Az egészségügyi dolgozók több mint 80%-a igényli az oltást

Az egészségügyi dolgozók több mint 80 százaléka, a Covid-kórházak személyzetének pedig több mint 95%-a be akarja oltatni magát koronavírus ellen; az oltási kampány első fázisában körülbelül 500.000 egészségügyi alkalmazottat fognak beoltani – közölte az oltási kampány lebonyolításával megbízott országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă úgy vélekedett: az egészségügyi személyzet soraiban még magasabb lesz azok aránya, akik be akarják oltatni magukat koronavírus ellen, miután az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan is igazolni fogja a jóváhagyott vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

A szakember azt mondta: az oltáskampány során mindvégig szigorúan fognak ragaszkodni az egészségügyi óvintézkedések betartásához, mindaddig, amíg ki nem alakul a lakosság körében a nyájimmunitás.

Az oltáskampány első szakaszában az egészségügyi rendszer körülbelül 500.000 alkalmazottját és mintegy 3500 egészségügyi és szociális gondozót fognak beoltani. Mivel a tervek szerint Románia első fázisban egymillió adagot fog kapni a vakcinából, gyakorlatilag a teljes egészségügyi és egészségügyi-szociális gondozói személyzetnek jut majd az első szállítmányból – mondta Gheorghiţă.

Az oltáskampány koordinátora azt is közölte, hogy az óvodai dolgozók a második adag megérkezésekor részesülnek majd a vakcinából.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások