Felhívás!

Negyven személyt állítottak elő

Negyven személyt állítottak elő Románia

Csütörtökre virradóra 33, két nappal korábban pedig 11 bevándorlót állítottak elő a polgármesteri hivatal alkalmazásában álló helyi rendőrök Temesváron – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

Az egyik, 28 tagú csoport a város szélén, az aradi út melletti mezőn, egy sebtében létesített táborban töltötte az éjszakát, annak ellenére, hogy a román hatóságok által kiállított irataik szerint a Bevándorlási Hivatal (IGI) a temesvári befogadóközpontjában biztosított számukra szállást. Mivel nem volt engedélyük arra, hogy az éjszaka idején elhagyják szálláshelyüket, a rendőrök átadták őket az IGI befogadóközpontjának.

Egy másik, öttagú csoportot a diáknegyedben járőröző rendőrök fedeztek fel egy padon: négyen közülük iráni, a csoport ötödik tagja pedig afganisztáni állampolgárnak mondta magát, de egyikük se rendelkezett érvényes személyazonossági iratokkal. A rendőrök átadták őket a határrendészetnek, mivel azt gyanítják, hogy a határt illegálisan átlépve érkeztek Romániába.

A temesvári helyi rendőrség kedden arról adott ki közleményt, hogy 11, sátrakban alvó bevándorlót talált azon az aradi úti elhagyott telken, amelyen a nyár folyamán többször tábort vertek már a román-magyar határon átszökni készülő bevándorlók. Igazoltatásuk során kiderült, hogy valamennyien afganisztániak, többségüket már menedékkérőkként nyilvántartásba vették a román hatóságok és a temesvári, giurgiui, és galaci befogadóközpontokban biztosítottak számukra szállást. Ketten közülük nem rendelkeztek személyazonossági iratokkal: őket az illegális határátlépés gyanújának kivizsgálása érdekben átadták a határrendészetnek, a többieket pedig bekísérték az IGI temesvári befogadóközpontjába.

Az IGI szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban. A határrendészet Bihar megyei kirendeltségének vezetője szerint a román-magyar határon idén megháromszorozódott a migrációs nyomás a tavalyihoz képest, az esetek többségében pedig olyan határsértőket fognak el, akik korábban már menedéket kértek Romániától.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.