Felhívás!

Ne kilóra bírságoljanak!

Hivatalos adatok összesítésére is épülő becslések szerint a 2020. március 24 – április 19. időszakban országszerte körülbelül 200 ezer bírságolás történt a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot és több katonai rendelet előírásainak megszegéséért.

A pénzbírságok összege 80 millió euró körül mozog. A szigorítások után az állampolgári szabálysértés 2000 lejtől 20 ezer lejig terjedhet. Elemzők szerint elfogadhatatlan, hogy a súlyos járványhelyzetben lévő, ugyanakkor gazdaságilag fejlettebb és magas átlagjövedelmeket kínáló nyugati államokkal szemben sokkal nagyobb összegűek a romániai bírságok. Hivatalosan, az Alkotmánybíróságon is panaszt nyújtott be a bírságolások módja ellen Renate Weber, a romániai Nép Ügyvédje intézmény vezetője.

A sajtóból, közéletből, politikai közökből érkező méltatlankodásokra reagálva, Ludovic Orban kormányfő félhivatalosnak tűnő nyilatkozatban kérte a rendőrséget, csendőrséget, ahol a szabálysértések nem kirívóak, először csak szóban figyelmeztessék a vétkeseket, és magyarázzák el, hogy a következő szabálysértés nagy összegű pénzbírsággal járhat. Csak olyan esetekben bírságoljanak elsőre, ahol a szabálysértés súlyos és nyilvánvaló, miáltal a koronavírus terjedését elősegítheti. “Soha sem történt olyan utasítás, hogy kilószámra bírságoljanak, hogy bírságolási tervet teljesítsenek”, mondotta a kormányfő.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. április 24., 11:42
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem kell izgulni, a büntetéseket nem fogják az emberek befizetni, és kétlem, hogy behajtják őket. De muszáj valamivel fenyegetni az embereket, mert ha nem senki nem tartaná be a szabályokat. Na jó, nem senki, de még többen vennék semmibe ezeket. A.