Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megszólalt a sportorvos is

Megszólalt a sportorvos is Románia

Pompiliu Popescu 26 évig volt a román labdarúgó válogatott orvosa, négy évvel ezelőtt annak ürügyén mondtak le szolgálatáról, hogy elérte a nyugdíjas korhatárt, noha búcsú háttere ennél bonyolultabb.

Hirdetés
Hirdetés

gsp.ro (Gazeta Sporturilor) riporterének adott exkluzív nyilatkozatában rámutat, sportorvosként semmi akadályát nem látná annak, hogy a kényszerszünetben érintett romániai csapatok május 15-én megkezdjék a felkészüléseket, a bajnokság pedig június 6-án, 7-én folytatódjon, noha ez csakis szurkolók nélkül, üres lelátókkal lenne lehetséges. A szakember azonban úgy véli, ha időközben egy vagy – pláne – több játékosnál kimutatnák a koronavírus-fertőződést, a bajnoki idényt valószínűleg megint félbe kellene szakítani.

Az orvos megnyugtat minden sportolót, ha valamelyikük megfertőződik és meggyógyul, a koronavírus, illetve a Covid-19 betegség nem hagy maradandó nyomokat, ami az élsportolói pályafutás folytatását lehetetlenné tenné. „Figyelni kell azonban a társult betegségekre, például a cukorbetegségre, ami fiatalnál is előfordulhat, akár a tudta nélkül is. A koronavírus – sok más vírustól eltérően – nagyon szereti az  édes vért, vagyis a magas cukortartalmú vért. Ilyen környezetben gyorsabban szaporodik, és agresszíven támadja a tüdőt”, magyarázza a sportorvos, aki szerint általánosságban a fertőzöttek között a legnagyobb veszélyben vannak az említett cukorbetegek, továbbá az asztmások, a szívbetegek, a rákbetegség miatt kemoterápiás kezelésen lévők, valamint azok, akiknél a sok izomgyarapító edzés vagy (és) serkentőszer miatt megvastagszik a szívizom.

(bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük