Felhívás!

Művelt Románia: az egységes érettségi bevezetése is szerepel a javaslatok között

Művelt Románia: az egységes érettségi bevezetése is szerepel a javaslatok között Románia

A minimális kompetenciákra alapozó, oktatási formától függetlenül egységes érettségi vizsga bevezetése is szerepel a Művelt Románia elnevezésű projekt keretében megfogalmazott javaslatok között.

Ligia Deca államfői tanácsos kedden úgy nyilatkozott, a minimális kompetenciákra alapozó, a PISA-teszthez hasonló érettségi vizsgát a szakiskolák végzősei is letehetnék. “Nem szeretnénk, hogy ezerféle érettségi vizsga legyen” – fogalmazott.

Egy másik javaslat értelmében azoknak a líceumoknak, amelyek iránt nagy a kereslet, lehetőségük lenne felvételi vizsgát szervezni, még az országos képességfelmérő előtt. “Ezzel kapcsolatban is még nyitott a kérdés. Nem akarunk hirtelen változásokat bevezetni a Művelt Románia projekt keretében” – magyarázta.

Hozzátette, a líceumi oktatást illetően három oktatási forma közül lehet majd választani: elméleti képzés, szakképzés, illetve a vokacionális, azaz hivatási szakirány. Mindhárom képzésnek négyéves lenne az időtartama, és évente váltani lehetne közöttük, szintén kompetenciaalapon. “Ha a líceumi évek alatt a gyerek felfedezi, hogy más szakirányra van hajlama, legyen tisztában vele, hogy milyen vizsgát kell letennie” – magyarázta. Ugyanakkor a szakképzést választóknak a tizenegyedik osztály elvégzése után lehetőségük adódna egy szakmai tanúsítvány megszerzésére.

A Művelt Románia projekt emellett lehetővé tenné, hogy azokban az esetekben, amikor a helyi hatóságok nem tudják biztosítani az iskolák működéséhez szükséges feltételeket, ennek felelőssége háruljon át a megyei tanácsra.

A terv ugyanakkor célul tűzi ki a korai iskolaelhagyási ráta legalább 10 százalékra csökkentését, a funkcionális analfabetizmus legkevesebb 50 százalékkal való mérséklését, továbbá hogy a nyolcadik osztályt végzett tanulók legalább 85 százaléka rendelkezzen alapvető digitális kompetenciákkal, illetve hogy a 30 és 34 év közötti fiatalok legkevesebb 40 százalékának legyen felsőfokú végzettsége.

Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta, a Művelt Románia projekt egy terv, egy elképzelés, nem pedig törvény, és jövő héten a kormány várhatóan elfogad egy memorandumot a projektre vonatkozó határidőkkel. “Két éven belül meg kellene hogy történjenek az első konkrét lépések” – tette hozzá.

Klaus Iohannis államfő hétfőn és kedden egyeztetéseket folytat a politikai szféra képviselőivel és a társadalmi partnerekkel a Művelt Románia elnevezésű projektről, az ezzel kapcsolatos közvita lezárásaként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 6., 17:53
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ha van humán és reál érettségi, lehetne egy 3. a szaklíceumi érettségi! Ők elvégre kevesebb időt töltenek az iskolapadban! 1 érettségi jegy lehetne a gyakorlati jegy, elvégre jelenleg is a szakiskolák gyakirlaton vannak! Könnyű művelt ro mániát elképzelni iskolázatlan vezérekkel!😤😤😤