Felhívás!

Mutogat a tanügyminiszter

Mutogat a tanügyminiszter Románia

A román oktatásügyi miniszter szerint a kisebbségi elemi iskolákban továbbra is taníthatják tanítók a román nyelvet, de a román nyelvórák megtartása a tíz nappal ezelőtti törvénymódosítás után nem lesz már az ő kizárólagos feladatuk. Valentin Popa miniszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában beszélt erről, miután a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron Általános Iskolában megnyitotta a tanévet.

A miniszter kijelentette: az intézkedés nem érinti a tanítói normát. A kisebbségi iskolákban a román nyelvórák megtartását eddig is a norma fölötti óradíjjal fizették, és most csupán annyi változik, hogy kivonták ezeket az órákat a tanítók feladatai közül, és a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására. „Nincsenek kizárva a tanítók, csak a prioritáslista, amely alapján ezeket az órákat kiosztják, megváltozott” – magyarázta. A miniszter hozzátette: ugyanez történt korábban az elemi oktatásban, amikor a testnevelésórákat, a vallásórákat és az idegennyelv-órákat szaktanárokra bízták. Megjegyezte, hogy a módosítások bevezetésekor akkor sem volt meg a szükséges számú szaktanár, de idővel sikerült a tanárokat is biztosítani.
Valentin Popa azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy számtalan nagykövet, oktatási miniszter, mi több, még Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet. Hozzátette, korábban a Hargita megyei önkormányzat elnöke a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét.
A tárcavezető szerint a törvénymódosító kormányrendelet ugyan érvénybe lépett, a parlament elé kerül, és ott a képviselők módosíthatják. Azt is hozzátette, hogy a román nyelv oktatásának a javítását a tantervek és a tankönyvek javításával is megpróbálják elérni.
Valentin Popa Csíkszentdomokoson magyar tolmácsolással mondta el tanévnyitó beszédét. Ebben bejelentette, hogy felzárkóztató program indul a falusi iskolák számára, hogy ezek hasonló színvonalú oktatást biztosíthassanak, mint a városi tanintézetek.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium tanévnyitóján mondott beszédében kitért a törvénymódosításra. A politikus úgy vélte: a kormány totális káoszt idézett elő megalázó intézkedésével. „Valaki úgy gondolta, hogy egyetlen rossz mondattal meg tud oldani egy egyébként akár reálisnak is mondható problémát. Elutasítjuk, és elfogadhatatlannak tartjuk a rendelkezést” – idézte Kelemen Hunor állásfoglalását az RMDSZ hírlevele.
Kelemen Hunor bejelentette: az RMDSZ javasolni fogja, hogy hatálytalanítsák a törvénymódosítást. Nyomatékosította: valós szakmai vitát kell folytatni a kisebbségi diákok román nyelvoktatásáról, „de az eredmény nem lehet egy hirtelen felindulás, sértődöttség következménye” – összegzett Kelemen Hunor.
Románia számtalan magyar, német és szerb iskolájában kezdődött az oktatók japán sztrájkjával a tanév. Az oktatók és a szülők egy része fehér szalagot kötött a karjára az ellen tiltakozva, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák román nyelvoktatását. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.