Felhívás!

Megtiltanák a tanároknak, hogy saját diákjaiknak adjanak magánórát

Megtiltanák a tanároknak, hogy saját diákjaiknak adjanak magánórát Románia

Az oktatási minisztérium törvényben akarja betiltani a saját diákoknak nyújtott korrepetálást. A tilalmat már egy 2018-as miniszteri rendelet is tartalmazta, de azt nem hajtották végre.

Konkrétan azoknak a diákoknak, akiknek egy adott tantárgyból magánórára van szükségük, egy másik, az iskolai tanáruktól eltérő oktatót kellene keresniük. A tilalom a 2022-2023-as tanévtől léphet érvénybe, a tilalmat figyelmen kívül hagyó tanárokat pedig szankciókkal sújtanák – mondta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a Digi24 hírtelevíziónak.

“A korrepetálást más európai országokban is alkalmazzák. Nem tilthatod meg egy szülőnek, aki plusz oktatást szeretne a gyermekének, hogy azt igénybe vegye. A kiegészítő felkészítés az oktatás érdekében történik” – mondta Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter szerint fontos, hogy a tanárok erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy a tanulóknak ne legyen szükségük különórákra, ezért szankciók bevezetését fontolgatja a szabályt megszegőkre.

“Másrészt szeretnénk, ha az osztályzatok relevánsak lennének, és szeretnénk, ha az oktatási rendszerben tiszteletben tartanák az etikai normákat. Az osztályzatok relevanciája csorbát szenved, ha a tanár egy olyan tanulót korrepetál, akit később az iskolában osztályoz. Másrészt a tanórai kiértékelés objektivitásának biztosítása érdekében a tanároknak tilos – törvényben szeretnénk szabályozni -, saját diákjaikat korrepetálniuk, és kötelesek erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy kiküszöböljék a különórák szükségességét” – magyarázta Sorin Cîmpeanu.

“Természetesen szankciókat is fontolóra veszünk a törvény be nem tartása esetén. A tanároknak jelenleg is egyénre szabott tanítási tervet kell készíteniük. De ezt sajnos nem tartják tiszteletben. A törvény más részeit sem tartják be, és ez szükségessé teszi, hogy a törvénytervezetbe a törvénysértések súlyosságának megfelelő szankciókat iktassunk be” – tette hozzá a tárcavezető.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások