Hirdetés
Hirdetés

Elgogadta a képviselőház az offshore-törvény tervezetét

Elgogadta a képviselőház az offshore-törvény tervezetét Románia

Elfogadta szerdán a képviselőház az offshore-törvény tervezetét. A jogszabályjavaslatot 248 képviselő támogatta szavazatával, 34-en ellene voksoltak.

Hirdetés
Hirdetés

Az elfogadott törvény az offshore (nyíltvízi) és a nagy mélységű onshore (szárazföldi) kőolajlelőhely-kutatás és -kitermelés feltételeit szabja meg.

A jogszabály előírja, hogy a kőolajszerződések ugyanazon gazdasági érdekcsoporthoz tartozó tulajdonosai, akik gázkitermelési tevékenységet is végeznek, és értékesítik az e körzetekből kitermelt földgázt, kötelesek a többletjövedelmet kiszámítani, bevallani és adót fizetni utána. Az olajmezőkből kitermelt földgáz értékesítéséből származó többletbevételekre fizetendő adóból levonják a kutatási és kitermelési (upstream) beruházások értékét. Ennek aránya nem haladhatja meg a többletbevételekre kirótt adó 40 százalékát – áll a jogszabályban.

A mélytengeri és szárazföldi olajmezőkre vonatkozó kőolajmegállapodások hatályának ideje alatt a megállapodások jogosultjai és a hozzájuk tartozó vállalatok jogosultak a szóban forgó olajmezőkből kitermelt szénhidrogének szabad forgalmazására, az általuk meghatározott áron és mennyiségben, tiszteletben tartva a hatályos nemzeti és európai jogszabályokat.

A kormánynak azonban kivételes esetekben, az energiaügyi minisztérium javaslatára joga van ideiglenes jelleggel korlátozni az árakat és az értékesíthető szénhidrogén-mennyiséget a lakossági fogyasztáshoz és a hőszolgáltatók működéséhez szükséges szénhidrogén biztosítása érdekében, illetve, hogy eleget tegyenek az európai jogszabályok által előírt szolidaritási mechanizmusoknak.

A kormánypártok és az USR szerint a jogszabály hozzájárul Románia energetikai biztonságához, az AUR bírálta

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ törvényhozói támogatták az offshore-törvény tervezetét, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői bírálták azt a képviselőház szerdai ülésén.

Gheorghe Pecingină liberális képviselő a tervezet vitáján kijelentette, a PNL frakciója megszavazza a törvényt, amely “helyreállítja a normalitást”.

“Tisztelni kell minden beruházót, ugyanakkor jelen törvény a román államnak is biztosítja a maga részét” – mondta Pecingină a tervezet vitáján.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristina Prună bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert a törvénytervezet előterjesztése miatti késedelemért. Emlékeztette, hogy már 2019-es beiktatásakor kijelentette, hogy az offshore-törvény módosítása prioritást élvez, de csak most, két és fél év után terjesztette elő a jogszabály-tervezetet. Ezzel a miniszter hozzájárult Románia energiabiztonságának gyengítéséhez és az orosz gáztól való függőség növeléséhez, illetve a román állampolgárok gázszámláinak növekedéséhez – mondta az USR-s képviselő. Mindazonáltal reméli, hogy a törvény utat nyit végre a beruházások előtt – fűzte hozzá.

Radu Popa PSD-s törvényhozó szerint a tervezet biztosítja Románia energetikai biztonságát.

“Javasolom, hogy vessünk véget a populizmus bajnokságnak. A törvény jó, természetesen nem tökéletes, de biztosítja Románia energetikai biztonságát egy nagyon bonyolult helyzetben. (…) Nézzük a román állampolgárok érdekeit, és támogassuk a törvény elfogadását” – fejtette ki Popa.

Bende Sándor RMDSZ-es képviselő leszögezte, kollégáival megszavazzák a tervezetet, amely fontos az ország számára a jelenlegi nagyon összetett helyzetben.

Ezzel szemben George Simion AUR-os törvényhozó bírálta a tervezetet, mivel szerinte az nem ír elő szankciókat a szerződéseket be nem tartó kitermelő vállalatoknak. “A befektetőknek csak jogokat adunk, szankciókra meg nincs lehetőség” – adott hangot véleményének Simion. Azt is nehezményezte, hogy “a Fekete-tengerben kitermelt földgázt a bécsi tőzsdén fogják tranzakcionálni”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük