Felhívás!

Megszavazta a parlament a Nép Ügyvédje, Renate Weber leváltását

Megszavazta a parlament a Nép Ügyvédje, Renate Weber leváltását Románia

Megszavazták szerdán a képviselők és a szenátorok Renate Weber leváltását az ombudsmani tisztségből.

A javaslatot 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadta el a parlament, egy törvényhozó nem voksolt.

Az ombudsman menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

A PNL elnöke, Ludovic Orban az ülést követően rámutatott, a Nép Ügyvédjének leváltására vonatkozó döntés megalapozott volt, és a plénum ülését megelőzően a jogi bizottság által elfogadott véleményezésben is világosan leszögezték, mely alkotmány- és törvénysértések indokolják Weber menesztését. Jövő héten elkezdődik az eljárás az új ombudsman kijelölésére, az alaptörvényben előírtaknak megfelelően, és a parlamenti ülésszak végéig kineveznek egy új személyt a tisztségbe.

A PSD szerint semmi nem indokolja a Nép Ügyvédjének leváltását, ezért a Szociáldemokrata Párt alkotmányossági kifogást emel a parlament erről szóló döntése ellen – jelentette ki az alakulat alsóházi frakcióvezetője.

Alfred Simonis szerint a koalíciós pártok azért kezdeményezték Renate Weber leváltását, hogy akadályozzák meg, hogy az ombudsman megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány sürgősségi rendeleteit. “Önök amióta kormányon vannak, mindenkivel hadakoznak: a nyugdíjasokkal, az orvosokkal, a tanárokkal, a gazdákkal, újabban pedig a gyerekekkel is, és a napokban a gyermekpénz-emelés elhalasztásáról szóló sürgősségi rendeletet terveznek kiadni. Gyakorlatilag önök hadakoznak a néppel, és azt akarják, hogy a népnek ne maradjon védelmezője” – fogalmazott Simonis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.