Felhívás!

FRISSÍTVE: Megemelhetik a rezidens orvosi helyek számát

FRISSÍTVE: Megemelhetik a rezidens orvosi helyek számát Románia

Megtörténhet, hogy az egészségügyi minisztérium háromszázzal megemeli a rezidens orvosi helyek számát. Egy erre vonatkozó tervezetet közvitára bocsát honlapján a szaktárca. FRISSÍTÉS: Megemelték a helyek számát

A tervezet szerint 5.415-ről 5.715-re emelnék a rezidens orvosi helyek számát, ugyanis a november 18-i országos rezidensvizsgán nagyon sok fiatal orvos érte el a vizsga sikerességéhez szükséges minimális pontszámot.

Az indoklásban azt is hozzáteszik, hogy Románia súlyos orvoshiánnyal küzd, és a helyzet a következő években a jelek szerint csak rosszabbodni fog az orvosok elvándorlása miatt. Ezért is szükséges a rezidensek számának növelése, teszi hozzá a szaktárca.

A vasárnap, Bukarestben, Kolozsváron, Craiován, Iaşi-ban, Marosvásárhelyen és Temesváron tartott rezidensvizsgán több mint 8400-an vettek részt. Idén a minisztérium 4.000-ről 5.415-re emelte a meghirdetett helyek számát, ezt a számot növelné most további 300-zal.

A rezidensi időszak január elsején kezdődik.

FRISSÍTÉS: 5730-ra növelték a helyek számát

Az egészségügyi minisztérium javaslatára határozatot fogadott el pénteki ülésén a kormány arról, hogy 5415-ről 5730-ra növeli a rezidens orvosi helyek számát. Ez 315 hellyel jelent többet a 2018-2019-es tanévre eredetileg jóváhagyottnál.

A szaktárca közleménye szerint az intézkedésnek köszönhetően azoknak a fiatal orvosoknak is jut hely, akiket a korábbi rezidensvizsgákon elutasítottak, bár elérték a bejutáshoz szükséges minimális pontszámot.

“Meg akarjuk könnyíteni a fiatal orvosok munkaerőpiacon való elhelyezkedését, mivel szükségünk van olyan szakemberekre, akik minőségi szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak. (…) A mai döntéssel ugyanakkor a kormány célja az orvosmigráció leállítása, ez a jelenség ugyanis csak súlyosbítja a szakszemélyzethiányt” – áll a minisztérium pénteki közleményében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.