Felhívás!

A szentgyörgyi román színház centenáriumi komédiája miatt háborog Dan Tanasă

A szentgyörgyi román színház centenáriumi komédiája miatt háborog Dan Tanasă Kultúra

Felháborítónak tartja Dan Tanasă „hivatásos” feljelentő, hogy a sepsiszentgyörgyi román színház Székely Csaba drámaíró szövege alapján készült komédiát mutat be december elsején, a centenárium évében. A teátrum igazgatója, Ana Maria Popa válaszként közölte, nincsen semmi felháborító vagy sértő a produkcióban.

Kitámadta Dan Tanasă, a „hivatásos” feljelentő a sepsiszentgyörgyi román színházat, amiért a centenárium évében, december 1-én az 1918-as esztendőről szóló komédiát mutat be, Székely Csaba drámaíró szövege alapján. Eddig Dan Tanasă csak a magyar közintézményeket, szervezeteket, feliratokat, szimbólumokat támadta, ezúttal azonban a román színháznak is nekiment.

Blogján felháborítónak nevezi az esetet, kifakad, hogy az Andrei Mureșanu Színház, amely az egyetlen román teátrum Kovászna és Hargita megyében, olyan bemutatót tervez, amely kigúnyolja az egyesülés évét, sőt a plakáton a magyar zászló is megjelenik. Közli, hogy a prefektúra nem illesztette be az előadást a nemzeti ünnepnek szentelt kéthetes programsorozatába. Ugyanakkor az átláthatósági törvény alapján levélben fordult a színház vezetőségéhez, azt firtatva, mennyibe került a produkció, mi a témája, még hol játszották, és ki döntötte el, hogy épp ezt tűzzék műsorra a román nemzeti ünnepen.

Ana Maria Popa, a színház igazgatója a Facebookon hozta nyilvánosságra válaszát. Rámutatott, hogy a darab „színház a színházban”, a jelenben játszódik, egy faluban, ahol eldöntik, hogy bemutatnak egy előadást az egyesülésről. Nem történelmi dráma, hanem egy komédia, amit a művelődési minisztérium is finanszíroz – részletezi a színházigazgató. A közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Ana Maria Popa arra is kitér, valószínűleg épp Dan Tanasának tulajdonítható, hogy a prefektúra nem illesztette be az előadást rendezvénysorozatába. A magyar zászló a plakáton a magyar kisebbséget jelképezi, és nincs ebben semmi sértő vagy felháborító – írja a teátrum vezetője.

“Ha mindenképpen kavarni akarja az állóvizet városunkban, azt ajánlom, jöjjön el, nézze meg az előadást, és a tények ismeretében fejtse ki a véleményét. Eddig minden támadása minden alapot nélkülöző feltételezéseken nyugszik” – fogalmaz a színházigazgató

Nem a sepsiszentgyörgyi előadás az egyetlen, amely az utóbbi időben szemet szúrt magyarellenes hangadóknak. November elején a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Marius Pașcan a marosvásárhelyi független 3G Színház által bemutatott Vitéz Mihály című dráma plakátját kifogásolta, amely egy grillezőrácsra helyezett, Románia térképéhez hasonló alakú sertéstarját ábrázol.

A Nu chiar 1918 (Nem éppen 1918) című darabot december 1-jén, illetve 2-án este 7 órától játssza a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház.

(Krónika)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások