Felhívás!

Lia Olguţa Vasilescut javasolják fejlesztési miniszternek

Lia Olguţa Vasilescut javasolják fejlesztési miniszternek Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Lia Olguţa Vasilescut javasolja a regionális fejlesztési és közigazgatási, Mircea Drăghici-ot pedig a szállításügyi minisztérium élére – jelentette be az alakulat Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) szerda esti ülése után Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő szerint az alakulat vezetőtestülete egyöntetűen hozta meg a jelölésekre vonatkozó döntést. Vasilescu craiovai polgármestersége alatt számottevő tapasztalatra tett szert közigazgatás terén, Mircea Drăghici járműmérnök pedig szintén tapasztalt szakember, megfelelő képzettséggel rendelkezik a szállításügyi miniszteri tisztséghez – érvelt Dăncilă.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Olguţa Vasilescut három minisztérium vezetésére is alkalmasnak tartják-e, igennel válaszolt a kormányfő, hozzátéve, hogy egy volt polgármester a fejlesztési minisztérium élén mozog a legotthonosabban.

“Úgy vettem észre, nem számít, hogy én mit gondolok, nem számít, hogy szerintem milyen kompetenciákkal rendelkezik egy miniszteri tisztségre javasolt személy. Úgy tűnik, ezt Románia elnöke dönti el, ami szerintem nem korrekt eljárás. Igen, úgy gondolom, Olguţa Vasilescu kellőképpen képzett ahhoz, hogy több minisztériumot is vezessen, nyilvánvalóan nem egy időben” – fogalmazott Dăncilă.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint Klaus Johannis államfő súlyosan megsértené az alkotmányt és az alkotmánybíróság határozatát, amennyiben ismét elutasítja Vasilescu kinevezését.

“Már hozzászoktunk, hogy Johannis bármire képes, alkotmánytól, törvényektől függetlenül. (…) Ha elutasítja a kinevezését, az alkotmányban előírtaknak megfelelően járunk el. De még tanácskozunk, ha ez így fog történni” – mondta.

A PSD vezetőtestülete azt követően ült össze ismét szerdán, hogy egy nappal korábban Klaus Johannis államfő elutasította Ilan Laufer, illetve Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a regionális fejlesztési, illetve szállításügyi tárca élére.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.