Hirdetés
Hirdetés

Leváltotta a parlament Niculae Bădălăut a Számvevőszéknél betöltött tisztségeiből

Leváltotta a parlament Niculae Bădălăut a Számvevőszéknél betöltött tisztségeiből Románia

Leváltotta hétfőn a számvevőszéki tanácsosi és a könyvvizsgáló hatóságnál betöltött alelnöki tisztségéből Niculae Bădălăut a parlament együttes plénuma.

Az erről szóló határozat 308 támogató szavazatot kapott, egy tartózkodás volt.

Ezt megelőzően a parlament két házának költségvetési bizottságai együttes ülésükön pozitívan véleményezték a Niculae Bădălău leváltásáról szóló határozatot, azzal az indokkal, hogy a jó hírneve helyrehozhatatlanul csorbát szenvedett, és a személye már nem felel meg a Számvevoszék szervezetéről és működéséről szóló törvény 50. cikkében meghatározott feltételeknek.

A határozatról szóló parlamenti vitán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui emlékeztetett arra, hogy korábban Niculae Bădălău a Szociáldemokrata Párt (PSD) fontos vezetője és miniszter is volt. A parlament és Románia szégyenének nevezte, hogy egy ilyen személy kapott tisztséget a Számvevőszékben.

A PSD képviselőházi frakcióvezetője, Alfred Simonis azzal vágott vissza, hogy az USR-nek nincs erkölcsi alapja bírálni a szociáldemokratákat, és megjegyezte, hogy a PSD-s parlamenti frakciók voltak azok, amelyek Bădălău leváltását követelték.

A Nicolea Bădălău elmozdítására irányuló eljárás beindításáról múlt héten döntött a parlament együttes házbizottsága, miután a korrupcióval gyanúsított tisztségviselőt harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Bădălău augusztus 9-én, illetve november 19-én arra próbálta rávenni az egyik Giurgiu megyei község polgármesterét, hogy egyik rokona vállalkozását bízza meg a település ivóvízhálózatának felújításával, azt ígérve neki, hogy az illető cégtől megkapja a beruházás értékének 7 százalékát. A vádhatóság azt is közölte: a polgármester “előlegként” már kapott is 35 ezer lej a számvevőszéki tanácsostól, aki azt állította: rá tudja venni az országos beruházási társaság vezetőségét, hogy támogassák a község két településfejlesztési pályázatát.

forrás, fotó: Agerpres

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük