Hirdetés
Hirdetés

Az EB fenntartja, hogy Bulgáriának, Romániának és Horvátországnak a schengeni térségben a helye

Az EB fenntartja, hogy Bulgáriának, Romániának és Horvátországnak a schengeni térségben a helye Külföld

Az Európai Bizottság hétfőn ismételten hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország eleget tesz a schengeni csatlakozás “valamennyi követelményének”, és arra számít, hogy egyes országok ellenkezése ellenére a tagállamok csütörtökön pozitív döntés hoznak erről – írja az EFE.

A spanyol hírügynökség beszámolója szerint az európai életmód előmozdításáért felelős biztos, Margaritis Schinas egy sajtótájékoztatón azt üzente azoknak a tagállamoknak, amelyek ‘kételkednek’ az Európai Bizottság értékelésében, amely szerint Bulgária és Románia felkészült a schengeni csatlakozásra, hogy felvételük a térségbe “valójában nem kevesebb, hanem több és hatékonyabb határellenőrzéshez fog vezetni”.

”Úgy gondolom, hogy a vitának ezt a részét most, a döntés kritikus pillanatának közeledtével, nyilvánosságra kell hozni. Ez egy mítosz, és nem tisztességes azt az érvet hangoztatni, hogy (…) a bővítés kevesebb határellenőrzést jelent. Több és hatékonyabb ellenőrzésről van szó” – jelentette ki az EB alelnöke.

Az EFE szerint Margaritis Schinas ezzel Ausztriának és Svédországnak a román és bolgár csatlakozással szembeni fenntartásaira, illetve Hollandiának arra a bejelentésére reagált, hogy meg fogja vétózni Bulgária felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Schinas a sajtótájékoztatón közölte: “maradéktalanul” egyetért Ylva Johansson belügyi biztossal abban, hogy a három ország “teljes mértékben” megfelel a schengeni csatlakozás feltételeinek.

A belügyi biztos kijelentette: az Európai Bizottság Bulgáriát, Romániát és Horvátországot is részletesen megvizsgálta, és megállapította, hogy a schengeni tagság üsszes kritériumának megfelelnek. Johansson hozzátette, hogy ”néhány tagállam” kérésére, amelyeknek ”bizonyos kétségeik” voltak Bulgáriával és Romániával kapcsolatban, egy ”magas szintű szakértőkből” álló küldöttséget küldtek a két országba jelentést készíteni.

”A legújabb értékelés szerint Bulgária még több kritériumnak felel meg, mint az első értékelésnél. Bulgária és Románia is növelte a külső határok védelemének szintjét” – biztosította a közvéleményt a belügyi biztos.

Johansson hangsúlyozta: csütörtökön a Bel- és Igazságügyi Tanács asztalán lesz az összes olyan jelentés, amely egyértelműen bizonyítja, hogy Románia, Bulgária és Horvátország egyaránt teljes mértékben megfelel a schengeni tagság követelményeinek. “És remélhetőleg ez lesz a csütörtöki szavazás eredménye” – tette hozzá.

Az EFE emlékeztet arra, hogy az EU Tanácsának ülésén a tagállamok belügyminisztereinek egyöntetű döntésére van szükség a három ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához. 

Csütörtökön döntenek Románia csatlakozásáról

A testület ülésének ideiglenes napirendje szerint csütörtökön dönteni fog az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról, annak ellenére, hogy legkevesebb két tagállam ellenzi Románia és Bulgária vagy csak Bulgária felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Az ülés napirendje a tagállami delegációkat tömörítő Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER) szerda reggeli ülése után az addigi diplomáciai egyeztetések függvényében még változhat.

Eddig egyik tagállam sem foglalt állást Horvátország schengeni csatlakozása ellen, de több ország még az elmúlt napokban is kifogásolta Románia és Bulgária, illetve egyedül Bulgária belépését a térségbe.

A holland kormány pénteken bejelentette, hogy elfogadja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária felvételét. Mark Rutte holland miniszterelnök indoklása szerint “elméletileg fennáll annak a veszélye, hogy egy adott országon keresztül migrációs hullám induljon meg”.

Érvelésével egyetértett Karl Nehammer osztrák kancellár is, aki szombaton Bécsben azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Ausztria “nem járul hozzá a schengeni térség Romániára és Bulgáriára való kiterjesztéséhez”, és csak Horvátország csatlakozását fogadja el.

Az osztrák kancellár korábban azt állította, hogy Bulgárián vagy Románián keresztül érkezett az idén Ausztriába belépő mintegy 75 ezer illegális bevándorló többsége, akiket korábban nem regisztráltak más uniós országban. Ezt a vádat a román és a bolgár hatóságok egyaránt visszautasítottak.

Fenntartásokat fogalmazott meg nemrégiben a schengeni térség bővítésével kapcsolatban Svédország is. Az Európai Néppárt (EPP) alelnöki tisztségét betöltő Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő azonban a közelmúltban egy athéni néppárti csúcstalálkozón kijelentette, hogy a svéd kormányt felhatalmazta a parlament Románia schengeni csatlakozásának megszavazására.

Hétfőn az Európai Bizottság két tagja, az európai életmód előmozdításáért felelős Margaritis Schinas és Ylva Johansson belügyi biztos ismételten megerősítették, hogy Bulgária, Románia és Horvátország eleget tesz a schengeni csatlakozás ‘valamennyi követelményének’, és arra számítanak, hogy egyes országok ellenkezése ellenére a tagállamok csütörtökön pozitív döntés hoznak erről.

”Úgy gondolom, hogy a vitának ezt a részét most, a döntés kritikus pillanatának közeledtével, nyilvánosságra kell hozni. Ez egy mítosz, és nem tisztességes azt az érvet hangoztatni, hogy (…) a bővítés kevesebb határellenőrzést jelent. Több és hatékonyabb ellenőrzésről van szó” – jelentette ki Margaritis Schinas.

Ylva Johansson pedig emlékeztetett: az Európai Bizottság Bulgáriát, Romániát és Horvátországot is részletesen megvizsgálta, és megállapította, hogy a schengeni tagság összes kritériumának megfelelnek. Hozzátette, hogy ”néhány tagállam” kérésére, amelyeknek ”bizonyos kétségeik” voltak Bulgáriával és Romániával kapcsolatban, egy ”magas szintű szakértőkből” álló küldöttséget küldtek a két országba jelentést készíteni.

”A legújabb értékelés szerint Bulgária még több kritériumnak felel meg, mint az első értékelésnél. Bulgária és Románia is növelte a külső határok védelemének szintjét” – biztosította a közvéleményt a belügyi biztos.

Johansson hangsúlyozta: csütörtökön a Bel- és Igazságügyi Tanács asztalán lesz az összes olyan jelentés, amely egyértelműen bizonyítja, hogy Románia, Bulgária és Horvátország egyaránt teljes mértékben megfelel a schengeni tagság követelményeinek. “És remélhetőleg ez lesz a csütörtöki szavazás eredménye” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság 2022. november 16-án jelentést fogadott el a schengeni vívmányok Bulgáriában, Romániában és Horvátországban történő teljes körű alkalmazásáról, és arra kérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a három ország schengeni csatlakozásához szükséges döntéseket. A csatlakozás jóváhagyásához az uniós belügyminiszterek egyöntetű szavazatára van szükség.

forrás: Agerpres

fotó: Európai Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük