Felhívás!

Kelemen a Cîțu-kabinet támogatásáról: várjuk az alkotmánybíróság döntését

Kelemen a Cîțu-kabinet támogatásáról: várjuk az alkotmánybíróság döntését Románia

Az RMDSZ törvényhozói készek biztosítani a szükséges többséget a Cîţu-kormány megszavazásához, de a végső döntés az előre hozott választásokra vonatkozó 2020/26-os rendelet sorsától függ – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, miután megbeszélést folyatott Ludovic Orban PNL-elnökkel, Florin Cîţu kijelölt kormányfővel és Raluca Turcan PNL-elnökhelyettessel.

“Azt mondtuk, hogy akik megérdemlik, azok meg fogják kapni a szavazatunkat, ahogy az ezelőtt két héttel is történt a szakbizottságokban. Várjuk az együttes házbizottságok döntését a Cîţu-kormányról való szavazás időpontjára vonatkozóan. Természetesen várjuk az alkotmánybíróság döntését a 26-os kormányrendeletről. Addig nem hinném, hogy bármit is lehetne tenni a parlamentben ezzel a rendelettel kapcsolatban, mert az alkotmánybíróság döntésére van szükség ahhoz, hogy tudjuk, továbbmegyünk-e az előre hozott választások felé vagy nem” – nyilatkozta a tárgyalásokat követően Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ már tavaly azon az állásponton volt, hogy az előre hozott választások megoldást jelenthetnek, de nem bármilyen feltételek között, vagyis “nem úgy, hogy egyik napról a másikra radikálisan megváltoztatják a választási rendszert’.

Éppen ezért ismerni kell az alkotmánybíróság döntését a 26-os kormányrendeletről, mielőtt bármiféle szavazásra kerülne sor – szögezte le Kelemen.

Arra kérdésre, hogy a PNL megfogalmazott-e a szavazásra vonatkozó kérést az RMDSZ-szel szemben, Kelemen Hunor azt felelte: a PNL a többség biztosítását kérte. “Ha jelen leszünk, akkor az azt jelenti, hogy megszavazzuk a Cîţu-kormányt. A jövő heti megbeszélésektől függ. Nem kötöttük feltételekhez, nincs semmi kérelmünk, a lényeg az, hogy lássuk, mit dönt az alkotmánybíróság a 26-os kormányrendeletről, amely a mi nézőpontunk szerint az elejétől a végéig alkotmányellenes” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Úgy vélekedett: amennyiben az alkotmánybíróság teljes egészében alaptörvénybe ütközőnek ítéli a 26-os rendeletet, a parlament még mindig elfogadhat egy törvénytervezetet az előre hozott választásokról, amelynek néhány technikai részletet kell majd szabályoznia.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.