Felhívás!

Johannis visszaküldi a parlamentnek a költségvetési törvényt

Johannis visszaküldi a parlamentnek a költségvetési törvényt Románia

Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt.

Szerdai sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, visszaküldi a jogszabályt a parlamentnek, hogy végezze el rajta a szükséges javításokat. “Az üzenet egyszerű: készítsenek egy egészséges költségvetést! Itt az alkalom a parlament számára, hogy mielőbb végezze el a szükséges javításokat, hogy a büdzsé valóban Románia fejlődését szolgálja” – nyilatkozta Johannis a Cotroceni-palotában.

Az alkotmánybíróságnak a költségvetési törvénnyel kapcsolatos döntését nem kommentálta az államfő, de ismét hangsúlyozta, hogy a 2019-es büdzsé a “nemzeti szégyen költségvetése”, amely hamis számokra alapoz, figyelmen kívül hagyja a jelentős célkitűzéseket, nem tartja tiszteletben sem a Románia által is aláírt nemzetközi egyezményeket, sem a hazai jogszabályokat.

Johannis szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy állította össze a költségvetést, hogy az “egy szűkkörű csoportosulás politikai érdekeit szolgálja”. “A PSD olyan ütemtervet követ, amelynek semmi köze nincs sem a gazdasághoz, sem a román állampolgárok helyzetéhez, sem az ország valós fejlődéséhez” – fogalmazott.

Az államfő ismét bírálta, hogy jelentős mértékben növelik a politikai pártoknak szánt állami támogatások összegét, hangsúlyozva, hogy az intézkedés fő kedvezményezettje a PSD. “És közben cinikusan közlik, hogy a gyermeknevelési pótlék emelésére nincs pénz” – tette hozzá.

Az elnök kiemelte, bár a PSD a beruházások költségvetéseként emlegeti az idei büdzsét, az valójában egymilliárd lejjel kevesebb pénzt irányoz elő befektetésekre 2018-hoz képest. “Ki állította meg a PSD-t abban, hogy már két évvel ezelőtt, azaz rögtön megválasztása után nagyobb befektetéseket eszközöljön? Miért van az, hogy 2016 óta a PSD-vezetők bűnvádi dossziéinak kifehérítése a fő prioritás, ahelyett, hogy autópályákat és kórházakat építenének?” – tette fel a kérdést Johannis.

Az államfő ugyanakkor rámutatott, egyértelmű, hogy a PSD-kormány csődöt mondott. “Ha a PSD nem képes az állampolgárok érdekében kormányozni, távozzon, adja át a helyét olyanoknak, akik értenek ehhez. Kizárólag a PSD okolható a költségvetés késéséért” – nyomatékosította az elnök.

Az alkotmánybíróság helyt adott szerdán Klaus Johannis óvásának, amelyet a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény ellen nyújtott be az államfő. Ugyanakkor a taláros testület elutasította a 2019-es költségvetési törvény ellen, szintén az államfő által benyújtott kifogást, és alkotmányosnak ítélte a jogszabályt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.