Felhívás!

FRISSÍTVE: Johannis elutasította Lia Olguța Vasilescu fejlesztési miniszterré való kinevezését

FRISSÍTVE: Johannis elutasította Lia Olguța Vasilescu fejlesztési miniszterré való kinevezését Románia

Klaus Johannis levélben értesítette csütörtökön Viorica Dăncilă miniszterelnököt arról, hogy elutasítja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztségbe.

Az államfő azt kéri Viorica Dăncilától, hogy jelöljön más személyt erre a funkcióra, aki a törvényes előírásokon túl “rendelkezzen megfelelő felkészültséggel, tapasztalattal és a tisztség betöltéséhez szükséges képességekkel”.

Az államfő azzal indokolta Lia Olguţa Vasilescu elutasítását, hogy “nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel” a fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztség betöltéséhez, és ehhez sem Craiova egykori polgármesterként, sem parlamenti képviselőként nem gyűjtött elégséges tapasztalatot.

Johannis szerint Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszteri tevékenysége alatt is “átláthatatlanul végezte a munkáját” és számos “ellentmondásos nyilatkozatot” tett, nem megfelelő nyelvezetet használt és “nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra”.

FRISSÍTÉS: PSD: Johannis Románia valaha volt legfelelőtlenebb államfője

Klaus Johannis ma bebizonyította, hogy Románia valaha volt legfelelőtlenebb államfője – írja Facebook-oldalán a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A bejegyzés szerint ha azokat a kritériumokat alkalmazzák, amelyek alapján az államfő csütörtökön elutasította Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a fejlesztési miniszteri tisztségbe, Klaus Johannisból soha nem lett volna államfő.

“Klaus Johannis ma bebizonyította, hogy Románia valaha volt legfelelőtlenebb államfője. Egyetlen projektje, egyetlen konstruktív javaslata sem volt, semmi, amivel javított volna a polgárok életkörülményein. Személyes frusztrációi hajtják, mindent csak akadályoz. Mindent megtesz, hogy gátolja a PSD-t az állampolgárok által várt befektetések megvalósításában. Ha az ő esetében is azokat a kritériumokat alkalmazták volna, amelyek alapján csütörtökön elutasította Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a fejlesztési miniszteri tisztségbe, Klaus Johannisból soha nem lett volna államfő’ – fogalmaznak az alakulat képviselői.

A bejegyzés emlékeztet: az államfő ezzel a döntésével ellentmond önmagának, hisz korábban kinevezte Lia Olguţa Vasilescut munkaügyi miniszternek, “mely tisztségben kidolgozta e kormányzat legbonyolultabb törvényeit: a bértörvényt és a nyugdíjtörvényt”.

FRISSÍTÉS 2: Vasilescu feljelenti Johannist hivatali visszaélés miatt

Bűnvádi panaszt tesz Lia Olguţa Vasilescu Klaus Johannis ellen hivatali visszaélés miatt, miután az elnök elutasította kinevezését a regionális fejlesztési miniszteri tisztségbe.

A volt munkaügyi miniszter egy Facebook-bejegyzésben rámutat, az elnököt csak a személye elleni gyűlölet hajtja, nincs törvényes oka elutasítani a kinevezését, ezért csütörtökön közölt döntése kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát, így bűnvádi panaszt készül tenni ellene.

Lia Olguţa Vasilescu hangsúlyozza, van tapasztalata közigazgatás terén, hiszen öt éven át volt az ország egyik legnagyobb városának a polgármestere, és ellentétben az államfővel, “aki csak tanár és polgármester volt”, négyszer szerzett parlamenti mandátumot, parlamenti szakbizottságok elnöki tisztségét is betöltötte, és két éven át volt miniszter. “Nekem tehát több tapasztalatom van, mint Klaus Johannisnak” – hangsúlyozza Vasilescu, aki szerint a miniszteri tisztségbe való kinevezése elutasításának valós okát az elmúlt években tett politikai nyilatkozatai képezik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.