Felhívás!

Johannis a “miniamnesztia” törvény haladéktalan átgondolására szólította fel a kormányt

Johannis a “miniamnesztia” törvény haladéktalan átgondolására szólította fel a kormányt Románia

Felszólította Klaus Johannis államfő a kormányt, hogy haladéktalanul gondolja át a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét, és álljon elő megoldási javaslatokkal.

Szerdai nyilatkozatában az elnök rámutatott, sok szó esett az elmúlt napokban arról, hogy számos elítéltet engedtek ki a börtönből eredetileg megszabott büntetésének letöltése előtt az úgynevezett büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, “vagyis azért, mert rosszak a körülmények a romániai börtönökben”.

“A román állampolgárok biztonsága nem képezheti alku tárgyát. Gyorsan le kell vonnunk a következtetéseket, és olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nyomán az emberek nyugodtak lehetnek saját otthonukban, nem kell attól tartaniuk, hogy rájuk tör egy szabadon engedett bűnöző” – fogalmazott Johannis.

Az elnök hozzátette, a megoldásnak a kormány, az igazságügyi minisztérium részéről kell érkeznie, ugyanakkor hangsúlyozta, van lehetőség arra, hogy a parlament gyors eljárásban tárgyalja az ügyet és javítson a törvényen. “Azzal, hogy más kormányokban keressük a bűnbakot, semmit nem lehet megoldani” – mondta Johannis, utalva az igazságügyi miniszter és a miniszterelnök ama kijelentésére, miszerint a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány kezdeményezte.

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye (2017/169-es törvény) értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött harminc napért hat nappal lerövidül a foglyok büntetése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.