Felhívás!

Lázításért tízperces adásszünettel büntették a Realitatea televíziót

Lázításért tízperces adásszünettel büntették a Realitatea televíziót Románia

Tíz percre meg kell szakítania adását a Realitatea hírtelevíziónak csütörtökön, miután az audiovizuális tanács (CNA) úgy értékelte, hogy az ellenzéki médium részrehajlóan, lázító hangon kommentálta tavaly augusztusban a román diaszpóra kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekményeket.

Erről szavazattöbbséggel döntött kedden a román médiahatóság, amely szerint a Realitatea műsorvezetője, illetve meghívottai megsértették a hiteles tájékoztatásra, a gyalázkodás, erőszakos felbujtás, bizonyítékok nélküli vádaskodás tilalmára, illetve a tények és vélemények elkülönítésére vonatkozó előírásokat.

Az augusztus 10-i demonstrációval kapcsolatos panaszok vizsgálata során a CNA arra a következtetésre jutott, hogy a szociálliberális kormányhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió a vizsgált – augusztus 6. és 17. közötti – időszakban nem vétett a médiatörvény előírásai ellen, a szintén kormányközeli Románia TV-t pedig 15 ezer lejes (egymillió forint) bírsággal sújtotta, amiért a műsorvezető nem követelt bizonyítékokat vádaskodó interjúalanyaitól.

Kedden számolt be a bukaresti média arról is, hogy a román diaszpóra erőszakba torkollott tavaly augusztusi tüntetése ügyében vizsgálódó katonai ügyészek ellen fegyelmi vizsgálatot indított az igazságügyi felügyelet. A bírák és ügyészek szakmai szervezetének vizsgálati részlegeként működő testület szerint a katonai ügyészség vezetője részrehajlással, a csendőrök esetleges túlkapásait saját elhatározásából a helyszínen vizsgáló ügyész pedig hatásköre túllépésével gyanúsítható.

A román diaszpóra tavaly augusztusi kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg “lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A rendfenntartók másnap azt közölték: az összetűzések nyomán 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A történtek után csaknem 800, hatósági brutalitásra panaszkodó tüntető tett feljelentést a katonai ügyészségen, amely azóta sem nyilatkozott arról, hogy jogszerű volt-e az erőszakos tömegoszlatás.

A Realitatea hírtelevízió megbüntetését kedden – a román uniós elnökség terveit Strasbourgban ismertető – Viorica Dăncilă kormányfőn is számon kérte egy román ellenzéki EP-képviselő. A román miniszterelnök azt mondta, hogy a CNA által kiszabott büntetéshez a kormánynak semmi köze. Dăncilă ugyanakkor – a párizsi tüntetéseken tapasztalható erőszakot felemlegetve – azon méltatlankodott, hogy Bukaresttel szemben kettős mércét alkalmaznak azok, akik a román rendfenntartók tavaly augusztusi fellépését kifogásolják.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 16., 20:17
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Igen.Egy ilyen orszagban ahol a bolsevistak irjak a torvenyeket,ott az igazsagra lakatot tesznek.Es vannak hulyek akik ennek meg orvendeznek is !