Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: Románia határozott lépéseket tett a kisebbségek kulturális identitásának védelméért

Iohannis: Románia határozott lépéseket tett a kisebbségek kulturális identitásának védelméért Románia

Románia határozott lépéseket tett az alapvető emberi jogok és a kulturális identitás védelméért és előmozdításáért – szögezte le a nemzeti kisebbségek napja alkalmából megfogalmazott hétfői üzenetében Klaus Iohannis.

Az elnöki hivatal közlése szerint az államfő emlékeztetett arra, hogy Románia csatlakozott a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozathoz, és törekedett arra, hogy a vonatkozó jogszabályokat és intézményi keretet az ország által vállalt alapvető értékek szellemében alakítsa át, gyümölcsöztetve az etnikai és kulturális sokszínűségben rejlő lehetőségeket.

Klaus Iohannis szerint az ENSZ-közgyűlés 1992-es nyilatkozatának elfogadása óta eltelt három évtized megmutatta, “mennyire fontos a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása a világbéke és minden ország társadalmi harmóniája szempontjából”.

Szerinte ebben az időszakban Románia határozott lépéseket tett az alapvető emberi jogok és a kulturális identitás védelméért és előmozdításáért. “Ebben a folyamatban fontos mérföldkő volt az Európai Unióhoz való csatlakozás, amely az országunkban élő nemzeti kisebbségek kohéziójának is köszönhetően vált lehetővé” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő értékelése szerint Románia joggal tekinthető példaképnek az etnikai, kulturális és felekezeti sokszínűség tiszteletben tartásában. “Ez önöknek, a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgároknak is köszönhető, akik vitathatatlanul hozzájárulnak a társadalom egészének fejlődéséhez” – olvasható az elnöki üzenetben.

Ciucă: ez jó alkalom, hogy megerősítsük a többség és a kisebbségek közötti szilárd partnerséget

A nemzeti kisebbségek napja jó alkalom arra, hogy megünnepeljük Románia etnikai, kulturális, nyelvi és vallási sokszínűségét, de arra is, hogy megerősítsük a többség és a kisebbségek közötti szilárd partnerséget, amely a kölcsönös tiszteleten, szolidaritáson, a demokratikus értékekhez és elvekhez való ragaszkodáson alapul – írja a kormányfő a nemzeti kisebbségek napján közzétett üzenetében.

“Románia ma egy stabil, minden egyes polgárának közös erőfeszítéseire felépülő demokrácia, és a történelem megmutatta, hogy a nagy nemzeti célok megvalósítása egyazon eszmék elfogadásán alapult, etnikai, nyelvi, vallási vagy kulturális hovatartozástól függetlenül” – fogalmaz Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök szerint Románia kormánya szilárdan elkötelezett a befogadó, toleráns társadalom, a párbeszéd és a pluralizmus megerősítése mellett, a nemzeti kisebbségek jogainak és érdekeinek védelme pedig a sokszínűség tiszteletben tartásának előmozdításával és a kisebbségi kultúra és identitás megőrzésével együtt prioritást jelent.

“Az antiszemita, szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista vagy gyűlöletkeltő magatartások és megnyilvánulások elleni küzdelem szintén prioritása a kormánynak. Az alapvető jogok és szabadságok, a társadalmunkat meghatározó európai alapelvek előmozdítása és megerősítése a virágzó jövő garanciája, és mindannyiunk erőfeszítéseire szükség van. Isten éltessen minden, valamely romániai nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárt!” – üzente Nicolae Ciucă kormányfő.

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 20., 14:32
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Ez az ember nem Romaniaban el , el van tevedve , vagy karacsonyi viccnek szanta beszedet. Hol vannak itt tiszteletben tartva a kisebbsegi jogok ??Amikor a Dan Tanase felek jelengetnek az utca tablakaert , a zaszlokert, amikor a sport stadionokba orditjak ,, AFARA CU UNGURII DIN TARA ,,stb az elnok ur ezt nem hallja meg , vagy teszi a bolondot ???Minden szavuk hazugsag !