Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új gyorsforgalmi összeköttetést létesítenek Románia és Magyarország között

Új gyorsforgalmi összeköttetést létesítenek Románia és Magyarország között Gazdaság

A román kormány jóváhagyta hétfői ülésén egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között, amely a Magyarországon Békéscsabától Méhkerék felé tovább épülő (M44-es) autóút, illetve a román oldalon Nagyszalonta és határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

A hétfőn elfogadott memorandum felhatalmazza a szállításügyi minisztériumot, hogy a terv megvalósítása érdekében megállapodást írjon alá a magyar féllel egy szakértőkből álló közös munkacsoport megalakításáról, amely meghatározza a határon áthaladó út nyomvonalát és műszaki paramétereit.

A kormány által hétfőn jóváhagyott memorandum egy határátkelő létesítésére is javaslatot tesz, amely addig üzemelne, amíg Románia a schengeni térség teljes jogú tagjává válik. A dokumentum szerint a magyar javaslat nem tartalmaz határátkelőt.

A Krónika napilap év elején az Arad megyei és Békés megyei önkormányzat elnökének egyeztetésére hivatkozva számolt be arról, hogy Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a majdan Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út a magyarországi M44-es útra.

Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át a forgalomnak: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota-Nagylak II. átkelőt (2015), illetve a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki-Bors II átkelőt (2020).

A harmadik átkelő várhatóan Csenger (HU) és Óvári (RO) térségében épül meg, és Szatmárnémeti körgyűrűjét kapcsolja majd össze az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóúttal. A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről tavaly áprilisban írt alá megállapodást Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Năsui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

Lépések a Marosvásárhely-Târgu Neamţ autópálya megépítése érdekében

A kormány hétfőn jóváhagyta a Marosvásárhely-Târgu Neamţ autópálya első és harmadik szakaszának a műszaki-gazdasági mutatóit is.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő közlése szerint a sztráda Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti, 22 kilométeres szakaszának megépítése 3,6 milliárd lejbe kerül, és 30 hónapot fog tartani. A Leghin és Târgu Neamţ közötti, 29 kilométeres szakasz kivitelezésének ára 2,5 milliárd lej, és a munkálatok szintén 30 hónapot tartanak majd.

A beruházásokat az uniós helyreállítási alapból, a központi költségvetésből és más forrásokból finanszírozzák – mondta el a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a szóvivő. 

forrás: MTI/Agerpres

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük