Felhívás!

Iohannis: nehogy abban a tévhitben éljünk, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás

Iohannis: nehogy abban a tévhitben éljünk, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás Románia

Június elseje nem hozza magával a korlátozások teljes megszüntetését, de van rá remény, hogy a nyár folyamán ez a célkitűzés is teljesül – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök.

Iohannis figyelmeztette a lakosságot, senki ne éljen abban a tévhitben, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás.

“Június elsején az fog történni, hogy a kormány felméri a járványhelyzetet az esetleges lazító intézkedések elrendelése érdekében” – nyomatékosította az elnök.

Hozzátette azonban, ő maga nagyon optimista, és úgy gondolja, a nyár folyamán a korlátozások feloldásának célkitűzése is megvalósul.

“Az oltáskampány nem akadozik”

Klaus Iohannis szerint nem akadozik a koronavírus elleni oltáskampány, szerdán például 90.000 személyt oltottak be.

Bár az oltási platformon indított várólistákon nincsenek nagyon sokan, a kampány nem akadozik, mivel sokan a háziorvoson keresztül oltatják be magukat, vagy telefonon kérnek időpontot, magyarázta az államfő. Hozzátette, szerdán több mint 90.000 személyt immunizáltak, és ugyanennyien regisztráltak a platformon.

“Ha tartjuk ezt a ritmust, és elérjük a napi 100.000 immunizált személyt, megvalósítjuk a célkitűzéseket (…) A korlátozó intézkedések csökkentik a koronavírus terjedésének ütemét, a járvány felszámolására azonban a tömeges immunizálás jelenti a megoldást” – nyomatékosította.

Az új esetek száma is csökken, és úgy tűnik, hogy az intenzív osztályokon kezeltek esetében is elértük már a maximumot, nem nehezedik már akkora nyomás az egészségügyi rendszerre, ez azonban még nem oldja meg a problémát. Az egészségügyi rendszer reformja keretében különleges figyelmet kell szentelni nem csupán a kórházak korszerű felszerelésére, hanem a humán erőforrás pótlására, biztosítására is – mondta Iohannis.

“A kormánykoalíció jól helytáll”

A Florin Cîţu vezette kormány és a koalíció jól helytáll a járvány közepette – jelentette ki Klaus Iohannis, hozzátéve, hogy pozitívan értékeli munkájukat.

Az államfő rámutatott, a koronavírus-járvány előidézte válság miatt a kormánykoalíciónak “rendkívül nehéz körülmények közepette” kell dolgoznia, de mind a koalíció, mind a Cîţu-kabinet jól helytáll.

“Vigyáztak, hogy ne dőljön össze Románia gazdasága, hogy legyen elegendő hely a kórházakban a kórházi ellátásra szorulók számára, hogy legyen költségvetésünk erre az évre, és mindezeket értékelni kell” – fogalmazott, hozzátéve, hogy pozitívan értékeli a kormány és a koalíció munkáját.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.