Felhívás!

Iohannis: helyes az önkéntes gázmegtakarításra vonatkozó európai elképzelés, de ésszel kell takarékoskodni

Iohannis: helyes az önkéntes gázmegtakarításra vonatkozó európai elképzelés, de ésszel kell takarékoskodni Románia

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott pénteken, hogy helyesnek tartja a 15%-os önkéntes gázmegtakarításra vonatkozó európai elképzelést, ugyanakkor úgy véli, hogy “ésszel” kell takarékoskodni, és ott, ahol erre mód van.

Iohannis arra hívta fel a figyelmet, hogy “komplikált” tél elébe nézünk, mivel az Oroszországból érkező gáz egyre kevesebb, a nemzetközi piacon értékesített gáz pedig egyre drágább.

“Véleményem szerint helyes a 15%-os önkéntes gázmegtakarításra vonatkozó európai elképzelés. Alternatív gázbeszerzési lehetőségek után kell néznünk, megújuló energiaforrásokba kell fektetnünk, ugyanakkor pedig takarékoskodnunk kell ott, ahol lehet. Ismétlem: ott, ahol lehet. Takarékoskodni ésszel kell. Nem úgy kell elképzelni, hogy valakinek fagyoskodnia kell, nem úgy kell elképzelni, hogy bárki is azt akarná, hogy ne legyen gáz az ipari termelésre. Mindennek működnie kell” – szögezte le a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón az államfő.

Azt is elmondta, az illetékes minisztérium számításai szerint a gázzal való takarékoskodás lehetséges, megvalósítható és fenntartható. “Az utóbbi évek átlagfogyasztásának 15 százalékáról beszélünk, és a számítások szerint ez megvalósítható anélkül, hogy valakinek fagyoskodnia kellene, vagy hogy teljes iparágakat kellene bezárnunk” – fogalmazott az elnök.

Iohannis kifejtette, Románia tisztában van vele, hogy a Moldovai Köztársaság nehéz helyzetben van a gázellátást illetően, és Maia Sandu moldovai elnökkel megállapodott abban, hogy többféle forgatókönyvet dolgoznak ki az ország megsegítésére. “Egy biztos: nem fogjuk cserbenhagyni a Moldovai Köztársaságot” – ígérte Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások