Felhívás!

Iohannis: csökkenő tendenciát mutat az új esetek száma, nem lesz országos karantén

Iohannis: csökkenő tendenciát mutat az új esetek száma, nem lesz országos karantén Románia

November 20-ától csökkenő tendenciát mutat az új koronavírusos megfertőződések száma, a zonális karantén eredményeképpen – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő szerda esti sajtótájékoztatóján rámutatott, jelentést kért az Országos Közegészségügyi Intézettől (INSP) a járványhelyzet alakulásáról a vesztegzár alá helyezett településeken, és a rendelkezésre álló adatok szerint november 20-ától csökkenő tendenciát mutat mind a heti új esetek száma, mind a napi új esetek átlaga, mind a pozitivitási ráta.

“Ezek konkrét adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a hatóságok által hozott intézkedések helyesek voltak, és hogy a lakosság betartotta ezeket, ami optimizmusra ad okot. Ez egy kezdet, de még nem győztük le a vírust. Az intézkedések továbbra is hatályban maradnak” – fogalmazott.

Az elnök hozzátette, továbbra is el fogják rendelni a zonális karantént ott, ahol a helyzet ezt megköveteli, viszont nem tervezi az ország teljes lezárását kezdeményezni a december 6-án esedékes parlamenti választások után.

“Azért ismételgetem folyton ezeket a dolgokat, mert egyes gátlástalan politikusok ilyen szenzációhajhász hírekkel próbálnak feltűnni, és meg akarják mondani nekünk, mi fog történni. Teljes lezárás nem lesz” – fogalmazott.

Iohannis hangsúlyozta, további erőfeszítésekre van szükség, hogy más releváns járványügyi mutatók is csökkenjenek, a halálozási ráta és az intenzív terápiás helyek kihasználtsági foka is túl magas még.

Az államfő szakemberek véleményére hivatkozva kijelentette: a következő időszakban nincs szükség újabb korlátozó intézkedések bevezetésére.

Úgy látja: az eddig hozott intézkedések megállították a járványgörbe növekedését, “sőt, enyhe csökkenés tapasztalható”, de ez egyelőre nem ad okot arra, hogy a korlátozó intézkedések lazítását engedélyezzék.

Az államfő a téli ünnepek közeledtével ismételten a járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések betartására szólította fel a polgárokat.

Az elnök oltáspárti; szűk körű lesz a december 1-jei ünnepség a fővárosban

Iohannis a koronavírus elleni oltás mellett foglalt állást. Megkérdezték az újságírók az államfőtől, beoltatja-e majd magát nyilvánosan, amikor meglesz a COVID-19 elleni vakcina. “Ha úgy gondolják, hogy ez segítene, szívesen. Én oltáspárti vagyok” – válaszolt az államfő.

A koronavírus-járvány miatt “rendkívül szűk körű” lesz idén a bukaresti diadalívnél tartandó december 1-jei ünnepség, és elmarad a katonai felvonulás – nyilatkozta Klaus Iohannis.

Az elnök szerint idén külföldi nagykövetek, orvosok és más egészségügyi dolgozók kapnak meghívást a román nemzeti ünnep alkalmából a diadalívnél tartandó ünnepségre.

Iohannis hozzátette, elmarad a katonai parádé, és nézőközönség sem lehet az eseményen.

“Arra intek mindenkit, december 1-jén is tartsuk be a szakemberek ajánlásait” – fogalmazott.

A napi ötvenezer koronavírusteszt a rendszer maximumát jelenti

Az elnök közölte, azért nem nő az elvégzett koronavírustesztek száma, mert a napi ötvenezer teszt a rendszer maximumát jelenti.

Az államfő hangsúlyozta, hogy sem berendezés, sem szakember nincs több.

Ugyanakkor rámutatott, hogy bár az elvégzett tesztek száma nem nőtt, a pozitív tesztek aránya tízről harminc százalékra emelkedett, ami a járvány terjedésének egyértelmű bizonyítéka.

Az államfő “a remény sugarának” nevezte a Covid-19 antigén gyorstesztek megjelenését (a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki, amely gyorsabb és olcsóbb mint a PCR, de alacsonyabb érzékenységű), amit sikerrel lehetne bevetni például a vesztegzár alá vont településeken, ahol nagyon sok pozitív eset van. A román állam hárommillió antigén gyorsteszt beszerzését tervezi.

A kormány pénteken, a Legfelsőbb Védelmi Tanács vélhetően jövő héten hagyja jóvá az oltási stratégiát

Iohannis bejelentette, a kormány már pénteken, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) valószínűleg jövő szerdán hagyja jóvá a koronavírus elleni oltási stratégiát.

Az államfő elmondta: ez ügyben átfogó megbeszélést folytatott mind az egészségügyi, mind a belügyminiszterrel.

Miután a stratégiát elfogadja a kormány, azt nyilvánosságra hozzák, és részletesen elmagyarázzák – közölte Iohannis.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy amikor majd meggyőző adatok állnak rendelkezésre az oltásról, megszűnik a vakcinával szembeni szkepticizmus.

“Megértem, hogy vannak olyan emberek, akik szkeptikusak az oltással kapcsolatban. Megértem, hogy vannak olyan emberek az orvosi szakterületen is, akik még mindig szkeptikusak, de az adatok sokkal egyértelműbbek lesznek ezzel a kampánnyal és az oltások forgalomba hozatalának eljárásai révén. Meg vagyok győződve arról, hogy ha elkezdődik az oltási kampány (…), és a világ minden táján emberek milliói beoltatják magukat, rövid időn belül meggyőző orvosi adatokkal rendelkezünk majd, és ezáltal csökkenni fog a szkepticizmus, és mind több román állampolgár megérti, hogy csak így lehet a járványt megállítani” – hangsúlyozta Klaus Iohannis.

A síszezonra vonatkozóan külön intézkedéseket dolgoznak ki

Az általános korlátozások a sítelepekre is érvényesek, de arra lehet számítani, hogy erre vonatkozóan külön intézkedéseket dolgoznak ki – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ez a téma ugyan nem szerepelt az Európai Tanács legutolsó ülésének napirendjén, de tudomása van arról, hogy nagyköveti szinten tárgyalnak róla.

“Nagyon eltérőek a vélemények, hogy így fogalmazzak, és ami Romániát illeti, kidolgozunk konkrét szabályozásokat és közöljük ezeket, de az általános korlátozások továbbra is mindenkire érvényesek, legyen szó sízésről, korcsolyázásról vagy azokról, akik egyszerűen csak a tájat akarják megcsodálni. Az intézkedések, a mindenki számára érvényben lévő korlátozások a hegyvidéki üdülőhelyekre is érvényesek” – hangsúlyozta Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 26., 13:11
    ÉRTÉKELÉS: -1

    csak azért monygya hogy megvalaszak a körmostmetkel az úton is maszkbajarni hanem véd neki is kék maszkkal van hazudik szégyene magát