Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Dăncilă a két megüresedett miniszteri tisztségre

Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Dăncilă a két megüresedett miniszteri tisztségre Románia

Viorica Dăncilă kormányfő elküldte Klaus Johannis államfőnek a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési tárca élére javasolt ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatát – közölte hétfőn a kormány. A szállításügyi miniszteri tisztséget Rovana Plumb, a fejlesztési tárca vezetői tisztségét Eugen Teodorovici látná el ideiglenesen.

A közlemény szerint Dăncilă a minisztériumok működése folyamatosságának biztosítása érdekében döntött úgy, hogy a két új miniszter kinevezéséig ügyvivő tárcavezetőket javasol.

A miniszterelnök kifejti, hogy a kormányprogram gyakorlatba ültetése érdekében a kabinet minden tagjának részvételére szükség van, ráadásul a román kormány és az európai uniós biztosok kollégiumának első együttes ülésén – amelyre ezen a héten kerül sor Bukarestben – szükség van minden tárcavezető jelenlétére.

A kormány ugyanakkor továbbra is várja, hogy az államfő indokolja meg, miért utasította el a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére javasolt jelöltek, Mircea Drăghici és Lia Olguţa Vasilescu kinevezését.

Az Államelnöki Hivatal január 3-án, csütörtökön közölte, hogy Klaus Johannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését. Az államfő ígérete szerint ennek a hétnek a folyamán meg is indokolja döntését.

2018. november 20-án az államelnök hozzájárult a PSD által javasolt minisztercserékhez, viszont nem hagyta jóvá az említett két tárca élére javasolt személyek – Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer – kinevezését, arra hivatkozva, hogy ez a két jelölt nem megfelelő a tisztségekre.

Később a szállításügyi tárca élére Mircea Drăghici-t, a regionális fejlesztési tárca élére pedig Lia Olguţa Vasilescut javasolta a nagyobbik kormánypárt.

Lucian Şova november 22-én mondott le a szállításügyi, Paul Stănescu pedig november 26-án a fejlesztési minisztérium éléről.

A kormány ezt követően az alkotmánybírósághoz fordult, és a testület megállapította, hogy Johannis elnök nem az alkotmányos hatáskörének megfelelően járt el, amikor nem vette tudomásul a két miniszteri tisztség megüresedését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.