Felhívás!

Hivatalos: megjelent a koronavírus Romániában

Hivatalos: megjelent a koronavírus Romániában Románia

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést – közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei.

A jelenleg karanténban lévő 25 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak – közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Balș járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

Az egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

FRISSÍTÉS: Jó az állapota a megfertőződött férfinek

Nincsenek tünetei és jó az állapota a koronavírussal megfertőződött Gorj megyei férfinek, akit a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetben kezelnek – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A férfit teljesen elkülönítették a kórházban fekvő többi betegtől, és állandó megfigyelés alatt tartják.

Az intézetben jelenleg további 17 személytől vett minta van vizsgálat alatt – jelentették be a Stratégiai Kommunikációs Csoport illetékesei, hozzátéve, hogy kiterjesztették az eset kapcsán indított járványtani vizsgálatot azoknak a személyeknek az azonosítása és tesztelése érdekében, akik kapcsolatba léptek a fertőzött férfivel.

Nyilatkozott az ügyben csütörtök reggel a Gorj megyei prefektus is. Cristinel Rujan azt mondta, a megfertőződött személy egy 25 éves, Prigoria településen élő fiatalember. A prefektus szerint ez idáig 73 olyan személytől vettek mintát, akik kapcsolatba kerültek akár az olasz állampolgárságú fertőzöttel, akár a prigoriai fiatalemberrel. Az érintett településen több mint harminc személy van jelenleg házi karanténban, mindannyiukat felügyelik, nem áll fenn annak a lehetősége, hogy kapcsolatba kerüljenek másokkal – mondta még Cristinel Rujan, hozzátéve, egyelőre nem indokolt település lezárása.

Az eset miatt felfüggesztették a tanítást a prigoriai tanintézetekben, és betiltottak minden közösségi rendezvényt.

FRISSÍTÉS 2: A férfi jól van, csak vírushordozó

Jól van a koronavírussal fertőzött 25 éves, Gorj megyei fiatalember – közölte csütörtökön a Matei Balş Járványtani Intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel elmondta, a koronavírus-hordozó 25 éves fiatalember jól van, és a járványtani intézetben marad mindaddig, amíg kimutatható nála a vírus jelenléte. Ahhoz, hogy hazatérhessen otthonába, két egymást követő negatív laboratóriumi eredményre lesz szükség. “Ő egészséges, de vírushordozó” – pontosított az intézményvezető.

Arról is tájékoztatott, hogy az olasz állampolgár, akitől a fiatalember elkaphatta a vírust, beteg volt, amikor Románia területén tartózkodott. A fiatalember később tartott egy összejövetelt, az ezen részt vevő személyek már az egészségügyi igazgatóság megfigyelése alatt állnak.

A Matei Balş intézet vezetője elismételte a megelőző óvintézkedéseket, úgymint: gyakori kézmosás szappannal, köhögés, tüsszentés a könyökhajlatba (és nem tenyérbe), az arc megérintésének elkerülése. Utóbbi azért nagyon fontos, mert a koronavírus szobahőmérsékleten két, hidegben akár kilenc napig is megmaradhat a felületeken, amelyeket megfogunk.

Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a helyzetet a lehető legnagyobb figyelemmel kíséri és ellenőrzi a Közegészségügyi Igazgatóság, valamint a járványkórházak tevékenységét koordináló Matei Balş Országos Járványtani Intézet.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 27., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Erdekes es ugyanakkor nagyon nagyon homalyos ez az egesz virusos sztori. Egy kicsit informalodva, kiderul, hogy ez az virus egyalltalan nem veszelyesebb mint a kozonseges gripa, ami minden evben vegighalad egesz europan, es aminek az elhalalozasi szazaleka enyhen nagyobb. mint ennek a hires koronavirusnak. Csak azt nem ertem, hogy minek ez a mesterseges panikkeltes? Miert nem allnak elo az illetekesek es targyilagosan, bizonyitva minden allitast, mondjak el, hogy nincs ok aggodalomra? Miert kell karanten zonakat letrehozni, miert kell embereket karantenba helyezni? A kozonseges gripa jarvanynal miert nincs ekkora cirkusz? A kanyaro eseteben, ami sokkal veszelyesebb, mint ez a virus, es ami az oltasellenes kampanyok miatt terjed, ott miert nincs cirkusz csinalva? Kinek van akkora hatalma, hogy egy vilagmeretu panikhangulatot keltsen? Miert nem allnak az orszagvezetok a talpukra es jelentik ki, hogy ez nem komoly problema, miert allmak be a tancba, miert hulyiti meg mindenki a sajat orszaga nepet? Kitol felnek? Erdekes , mennyire idiota az ember…az nem gond, hogy katedralist epitenek korhazak helyett, de ha valakit megfertoz ez a korona, akkor mar kitor a tomeg panik. Itt kezdodik a bunkosag.

  • User
   Dátum: 2020. február 27., 16:13
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A koronavírus elhalálozási százaléka úgy tűnik nagyobb, mint az influenzáé, viszont egyelőre sokkal kevesebb embert érint, ezért abszolút számban az influenzának több halálos áldozata van, Romániában épp 47.
   Az úgy tűnik azért van, mert nem tudni pontosan hány fertőzött ember van, mert nem mindenkit tesztelnek, ha a tünetek nem okoznak problémát. Egyelőre 2-3% (1000 fertőzöttből 20-30) hal meg, az idősebbek között viszont akár 18% is lehet. Az influenza elhalálozási rátája 0,1%, vagyis 1 ember 1000-ből. Ezért tartják veszélyesnek. Mindezek mellett pillanatnyilag itthon sokkal nagyobb az esélyed influenzát kapni, mint koronavírust. De a helyzet változhat.