Felhívás!

FRISSÍTVE: Hétfőn délben ül össze Románia új parlamentje

FRISSÍTVE: Hétfőn délben ül össze Románia új parlamentje Románia

Hétfőn 12 órakor ül össze Klaus Iohannis elnök felhívására a december 6-án megválasztott új parlament.

A két ház külön tartja első ülését, mindkettőt a legidősebb képviselő, illetve a legidősebb szenátor fogja elnökölni, és a 4 legfiatalabb képviselő, illetve szenátor asszisztál mellettük titkári minőségben.

Ezeken az üléseken parlamenti vitát még nem lehet tartani. Megalakulnak a mandátumokat hitelesítő bizottságok, amelyek 30 képviselőből, illetve 15 szenátorból állnak, ezek feladata ellenőrizni, hogy az új törvényhozók megválasztása a törvény betartásával zajlott-e. Amennyiben szabályellenességet állapítanak meg, a hitelesítő bizottságoknak joguk van egy megválasztott törvényhozó mandátumának érvénytelenítését is javasolni.

Mandátumuk hitelesítése után a képviselők és szenátorok leteszik az esküt.

A képviselőház és a szenátus akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők, illetve a szenátorok mandátumának kétharmadát érvényesítették, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik.

A képviselőház és a szenátus törvényes megalakulása után megválasztják a két jogalkotási fórum elnökét és a házbizottságok tagjait. Bemutatják a frakciókat, megalakulnak a szakbizottságok.

A képviselőház és a szenátus elnökét titkos szavazással választják meg. Minden frakció egyetlen jelöltet állíthat. A tisztség a legtöbb szavazatot kapó képviselőt, illetve szenátort illeti meg.

A házbizottságok a frakcióvezetők tárgyalásainak eredményeként alakulnak meg, a politikai arányok figyelembevételével, majd a listákat titkos szavazással szentesítik.

A december 6-i választások során 466 törvényhozót választottak: 330 képviselőt és 136 szenátort.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 47 szenátora és 110 képviselője, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 41 szenátora és 93 képviselője lesz az új összetételű parlamentben.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás pártja alkotta USR-PLUS Szövetség 25 szenátori és 55 képviselői mandátumot szerzett, a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) pedig 14 szenátori és 33 képviselői mandátumot tudhat magáénak.

Az RMDSZ-nek 9 szenátori és 21 képviselői hely jár.

A magyartól eltérő nemzeti kisebbségek 18 képviselői mandátumot kapnak.

FRISSÍTÉS: Megkezdődtek az első plenáris ülések

Megkezdődött az új összetételű képviselőház első plenáris ülése.

Az ülést a rangidős alsóházi törvényhozó, Lucian Feodorov AUR-os képviselő elnököli.

A képviselőházban 310 törvényhozó van jelen.

Az első ülésen megalakul a képviselők mandátumát igazoló 30 tagú bizottság.

Megkezdődött a 2020-2024-es törvényhozási ciklus szenátusi nyitóülése is.

Az ülést a rangidős szenátor, Ion Prioteasa elnököli.

Az ülésen megválasztják a szenátorok mandátumát igazoló bizottságot, amely ellenőrzi, hogy a törvényhozók megválasztásakor nem sérült-e a választási törvény. Amennyiben szabályellenességet állapítanak meg, az igazoló bizottságoknak joguk van egy megválasztott törvényhozó mandátumának érvénytelenítését is javasolni.

Mandátumuk hitelesítése után a szenátorok leteszik az esküt.

A szenátus akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a szenátorok mandátumának kétharmadát érvényesítették, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik.

A szenátus törvényes megalakulása után megválasztják a ház elnökét és a házbizottságok tagjait. Bemutatják a frakciókat, megalakulnak a szakbizottságok.

FRISSÍTÉS 2: Megalakultak a frakciók és a mandátumokat igazoló bizottságot is megválasztották

Megalakultak hétfőn a képviselőházi frakciók, és a mandátumigazoló bizottságot is megválasztotta első plenáris ülésén az új összetételű alsóház.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának 110 tagja van (a képviselők teljes számának a 33,33%-a), frakcióvezetőnek Alfred Simonist választották meg.

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 93 tagja van az alsóházban, ami a képviselőházi mandátumok 28,18%-át jelenti. A liberálisok frakcióvezetője Gabriel Andronache lesz.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség frakciójában 55-en lesznek (16,66%), Ionuţ Moşteanu lesz a frakcióvezető.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) frakciójának, amelyet George Simion vezet, 33 tagja lesz (10%).

Az RMDSZ 21 tagból (6,36%) álló frakcióját Csoma Botond vezeti.

Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője nem volt jelen az alakuló ülésen, ő telefonon keresztül kommunikált a mandátumigazoló bizottság képviselőivel. A frakciónak 18 tagja van.

A mandátumigazoló bizottság össze is ült, a plénum kétórás szünetet tart. A mandátumuk hitelesítése után a képviselők leteszik az esküt.

A képviselőház akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők mandátumának kétharmadát igazolták, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik.

FRISSÍTÉS 3: Igazolták 329 képviselő mandátumát a képviselőházban

Folytatódik hétfőn este a képviselőház plenáris ülése – ismertették a mandátumigazoló bizottság jelentését.

A bizottság javasolta 329 képviselő mandátumának igazolását és egy képviselő mandátumigazolásának elhalasztását.

A plénum egyhangúlag megszavazta a bizottság jelentését, és ezzel igazolta 329 képviselő mandátumát.

A képviselők leteszik az esküt.

FRISSÍTÉS 4: Egyöntetűen elfogadták a szenátorok a mandátumigazoló bizottság jelentését

A jelentést Laura Scântei nemzeti liberális párti szenátor ismertette a plénum előtt.

A bizottság jelentésében megállapította, hogy valamennyi szenátort a törvényi előírások betartásával választottak meg, így mandátumuk igazolását javasolta a plénumnak.

A felsőház plénumának ülésén 109 szenátor van jelen az összesen 136-ból.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.